MegMinden
2022-04-29

Attenborough

(twice.hu)

A természettudós szerint az emberiség a Föld pestise.

Az elmúlt néhány évtizedben rádöbbentünk, hogy meg kell változtatnunk az életvitelünket, ha meg akarjuk menteni a bolygót. A Föld sokat szenved a pusztító életmódunk miatt, ezért a szakértők különböző javaslatokkal állnak elő, amivel csökkenthetnék ezt a negatív hatást.

A tudósok szerint a Föld tejesen jól volt, amíg mi pusztítani nem kezdtük, és arra figyelmeztetnek, hogy a világ erőforrásainak felélésével az emberiség saját magát és más fajok létét fenyegeti. Sokuk szerint az emberiség a Föld pestise, és ezzel többek között a népszerű természettudós és természetfilmes, Sir David Attenborough is egyetért. Attenborough néhány éve így nyilatkozott a kérdésről.

„Mi vagyunk a Föld pestise. A következő 50 évben megkapjuk érte a büntetésünket. Nemcsak a klímaváltozásról van szó, hanem arról a hatalmas területről is, amire szükségünk van, hogy élelmet termeljünk az emberiség hatalmas hordájának. Vagy mi magunk korlátozzuk a népesség növekedését, vagy a természet teszi meg helyettünk, és a természet már most is teszi a dolgát.

Állandóan programokat indítunk az etiópiai éhezéssel kapcsolatban. Egyszerűen túl sok ember él ott. Nem tudják fenntartani magukat – és ennek a kimondása nem embertelenség. Ez a valóság. Amíg az emberiségnek nem sikerül megoldani ezt a problémát, és nem lát átfogóbb képet erről a bolygóról, addig a helyzet csak egyre rosszabb és rosszabb lesz.”

Attenborough az Optimum Population Trust védnökeként támogatja azt az elképzelést, miszerint az emberi populáció korlátozása csökkentheti a bolygóra gyakorolt negatív hatásokat.

Ezzel a véleménnyel bizonyos mértékben más tudósok is egyetértenek. Egy 2012-ben a Obstetrics and Gynecology folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a nők számára biztosított ingyenes, megbízható fogamzásgátlás az abortuszok akár 41–71%-át is megakadályozhatja az Egyesült Államokban.

Jerry Karnas, az arizonai Center for Biological Diversity kampányigazgatója szerint nem a népesség ellenőrzésére van szükség, hanem a reproduktív jogok hangsúlyozására, a fogamzásgátláshoz és az oktatáshoz való általános hozzáférésre, valamint tudatosabb családtervezésre.

A népességszabályozás meglehetősen vitatott téma, de ugyanakkor más módon is csökkenthetjük a környezetre gyakorolt negatív hatásunkat, például felelősségteljesebb élelmiszerfogyasztással, és az ételpazarlás csökkentésével.

Az eredeti írást itt találja.

Ha péntek, akkor Városi Élet!

Az ezüstért hajt a DEAC a labdarúgó NB III-ban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek