MegMinden
2022-04-23

Eb

(azenkutyam.hu)

Hogyan jelzi a kutya, ha valami rossz közeleg?

Mit érzékelnek az állatok a természeti katasztrófák előtt, amit mi nem? Hogyan adják tudtunkra azt, ha veszélyben vagyunk? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

A tudományos kutatások már régóta vizsgálják az ember és a kutya közötti szoros kapcsolatot, illetve azt, hogy miként értik meg érzelmeinket. Ugyanakkor még mindig szinte rejtély az, hogy miként lehetséges az, hogy megéreznek közelgő természeti csapásokat vagy például betegségeket? Milyen különleges képességük van, ami az embernek nincsen?

Hogyan érzik meg előre a természet katasztrófákat?

A kutyáknak nagyon precíz észlelőképességük van, amely automatikusan figyelmezteti őket a környezetükben zajló dolgokra, ez elősegíti az életben maradásukat. Képesek előre jelezni a rossz időjárást, a viharta földrengéseket. Ilyen esetekben ugatással és megváltozott testbeszéddel próbálják felhívni gazdáik figyelmét a közelgő veszélyre. Ha képes az ember értelmezni az eb által küldött jeleket, az akár életmentő is lehet. Ha földrengés közeleg, már percekkel előbb zavarodott lesz a kutya viselkedése, esetleg fel-le rohangál a lakásban, és így próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy nagy baj közeleg. A tudósok arra jutottak, hogy a kutyák hallják a Föld szeizmikus aktivitását. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az ebek négyszer messzebbre hallanak, mint mi, ráadásul sokkal magasabb frekvenciákon is képesek értelmezni a hangokat, máris érthető az előrejelzésük. Ami nemcsak a földrengések, de a viharok esetében is működik.

Hogyan jelzi a kutya, ha valami rossz közeleg?

A kutyák sajátos módon viselkednek vihar vagy földrengés közeledtével. Előfordulhat, hogy korábban soha nem látott viselkedést mutatnak, például:

  • a padlót kaparják
  • kiszöknek a hátsó ajtón
  • rágják a bútorokat
  • nyáladzanak
  • zihálnak
  • agresszívebben vagy éppen félősebben viselkednek a szokottnál
  • szimatolják a közelgő vihart

Az eredeti írást itt találja.

5,7-es erősségű földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek