MegMinden
2022-04-11

Kocsis Lilla

(marieclaire.hu)

Siker határokon túl: Kocsis Lilla, kreatív szakember Berlinben

A Siker határokon túl aktuális etapjában virtuálisan Berlinbe utazunk, ahol Kocsis Lilla „all around content creative” fogad minket. Hogyan nyilvánul meg a német fővárosban élők nyitottsága, progresszív szemlélete? Mi mozgatja manapság a divat- és kulturális szcéna diskurzusát, és mi az, amin változtatni kellene? Milyen Berlin egy Hajdú-Biharból származó, sokoldalú kreatív szemszögéből? A többi között ezekre a kérdésekre is válaszokat kaptunk.

Úgy tudom, karriered első fontos állomása Budapest volt, és többféle területen is kipróbálhattad magad. Mesélj ezekről! 

Mindig is vonzott a pezsgő kulturális élet és a nagyváros nyújtotta lehetőségek, ezért az egyetem utolsó éveiben a fővárosban kerestem állást, majd odaköltöztem. Különféle területeken helyezkedtem el; például az IT-szektorban, 3D animációs filmstúdióban, múzeumban mint kommunikációs munkatárs, de segédkeztem divatrendezvényeken és írtam divatmagazinnak is. A divatipar és a kulturális közeg vonzott, mindig ebben a szférában találtam meg az érdeklődésemnek megfelelő témákat és azokat az embereket, akikkel inspiráló együtt dolgozni.

Kezdetben a Rebellive nevű divatblog révén több emlékezetes projektben vettem részt. Cikkeket írtam, interjúkat készítettem fiatal tehetségekkel, tudósítottam divathetekről, szerveztem fotózásokat, amelyeket elejétől a végéig én menedzseltem. Borzasztóan izgalmas időszak volt! Később a Ludwig Múzeum kommunikációs osztályán kaptam lehetőséget, illetve segédkeztem többek között az akkoriban Abodi Dóra által szervezett Fashion Video Festivalon is. Nagyon szerettem ezeket a projekteket, rengeteget tanultam általuk.

Aztán jött Berlin. A városról annak is él egy kép a fejében, aki még soha nem járt ott: sokszínű, előremutató, nyitott. Te miért pont Berlint választottad, és milyennek látod a berlini közeget saját szemszögedből?

Amikor először jártam Berlinben, azonnal otthon éreztem magam. Az a szabadságérzés, kulturális pezsgés, nemzetközi közeg és progresszív légkör, amit ez a város nyújt, páratlan. Többször visszalátogattam és mindig ábrándoztam róla, hogy egyszer ideköltözöm, viszont a nyelvtudás hiánya miatt (angolul jól beszéltem, németül egyáltalán nem) nem tűnt reális opciónak. A barátaim bátorítottak, majd találtam is egy állást egy nemzetközi ügyfelekkel foglalkozó digitális reklámügynökségnél. Szemléletileg elképesztően nyitott, liberális, sokszínű, kulturálisan mozgalmas város Berlin. Erőteljes a színház, kortárstánc, performanszművészet, klasszikus kortársművészet, zenei élet, film jelenléte. Rengeteg kritikai kerekasztal-beszélgetés, könyvklub, kiállításmegnyitó, magazin launch party látogatható, ezzel együtt a művészeti szcéna kutatásalapú, nem az Instagramra készül. A művek és projektek sokszor a társadalmi-politikai viszonyokra, aktuális kulturális diskurzusokra reflektálnak, máskor a jövővel kapcsolatos teóriák es technológiák kerülnek előtérbe. Néha pedig DIY, hiszen erőteljes a kezdő alkotók jelenléte, ezzel együtt rengeteg az ötletes, felfedezésre érdemes alkotás. A mindennapok divatjában leginkább a skandináv hatás érvényesül, a klubkultúrában pedig a fétis- és kinkszcéna által inspirált szettek, illetve a Balenciaga által népszerűvé tett posztszovjet vonal.

Mennyire volt nehéz vagy könnyű elhelyezkedni és beilleszkedni?

Mint minden életvitel-, és környezeti változás az elején nehéz volt, viszont az újdonság varázsa és a város nyújtotta lehetőségek, random találkozások, rácsodálkozások folyamatosan izgalomban tartanak. Rengeteg nem várt élmény hullik az ember ölébe ebben a városban. Például gyerekkoromban egy rövid ideig fuvoláztam, a mai napig csodálom a hangszert, de azóta nem találkoztam vele, míg egy kiállításmegnyitón egy srác a kezembe nyomta a saját hangszerét, hogy játsszak rajta. Varázslatos élmény volt. Ha hosszú távon képzeli el magát az ember egy új helyen, fontos a rutin kialakítása, a stabil élethelyzet megteremtése a lakás-munka-barátok tengelyen. Nekem szerencsém volt, mivel voltak már ismerősök a városban, és az akkori barátom is már több éve Berlinben élt, így könnyebb volt beilleszkedni. A munkahelyem szintén nemzetközi. Többnyire ambiciózus, nyitott, a világ minden tájáról származó fiatalok dolgoznak itt, akik szintén más országokból költöztek Berlinbe.

Azt hiszem, fontos megemlítenem, hogy a cégnek, ahol dolgozom, az alapítója és CEO-ja nő, illetve sok nő van vezető pozícióban. A hivatalos nyelv az angol, így inkább a proaktív és pozitív szemléletű amerikai munkakultúra jellemző, amit szerencsére az európai work-life-balance-szel vegyítenek. A stabil, megbízható barátságok kialakítása is nagyon fontos. Ez minden új helyen hosszabb időbe telik, de úgy gondolom, emberi kapcsolatokba mindig érdemes invesztálni.

Mivel foglalkozol pontosan az említett ügynökségnél?

Egy luxusdivat ügyfél digitális kampányain, weboldalain és e-commerce-én dolgozom. Az ügynökségen belül korábban beauty területen is tevékenykedtem nemzetközi ügyfelek számára. Ezt megelőzően több más projektben is részt vettem. Az egyik legmaradandóbb élményem a Studio183 concept store által szervezett Maison Martin Margiela popup eseményhez kapcsolódik, ahol eredeti 1990-es és 2000-es évekbeli Maison Martin Margiela darabokat állítottunk ki, amelyeket meg is lehetett vásárolni. Ebben a mérhetetlenül izgalmas időszakban még valóban Margiela volt a divatház tervezője, ekkor alakította ki a ház ikonikus megjelenését és vizuális kódjait, illetve szembe ment az akkoriban aktuális, a fő tervezőt a középpontba helyező és sztárként ünneplő trendekkel. Az eseményen a ruhákon és kiegészítőkön kívül limitált példányszámú értékes magazinok, lookbookok, VHS videókazetták, fotók, show-meghívók és mindenféle dokumentáció is kiállításra került. A Studio183 concept store-nál ekkoriban marketing és PR feladatokat láttam el. Elsősorban az eseményeik szervezésében és lebonyolításában, illetve a digitális megjelenésük kialakításában, blog és közösségimédia-menedzsmentben, új tervezők keresésében vettem részt.

Az eredeti írást itt találja.

Sporttörténelmet írt a DE hallgatója

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek