MegMinden
2022-03-25

Év Fája

(player.hu)

Kizárták az orosz tölgyet az Év Európai Fája versenyből.

Kizárták az Év Európai Fája versenyről az orosz tölgyfát, amit még Ivan Turgenyev író ültetett 198 évvel ezelőtt – írta a The New York Times. Elég szürreális hír, ezért gyorsan megnéztük a verseny honlapját, és tényleg, a szervezők, akiket megdöbbentett „az orosz föderáció” agressziója és Ukrajna katonai megszállása, csatlakoztak az oroszok szimbolikus elszigetelését célzó akciókhoz, és úgy döntöttek:

„azonnali hatállyal kizárjuk az Orosz Föderációt az Európai Év Fája nemzetközi versenyből.”

Megjegyzik, hogy a döntés nem az orosz átlagemberek ellen szól, sőt nagyra értékelnek minden „aktív orosz polgárt, akinek fontos a szabad civil társadalom és a természet védelme. Ugyanakkor nem nézhetjük tétlenül az orosz vezetés példátlan agresszióját egy szomszédos ország ellen.”

Az Európai Év Fája versenyt 2011-ben alapították, ünneplendő a kontinens idős fáit, és erősíteni a nemzetek közti kapcsolatokat egy olyan politikasemleges témával, aminél nehéz semlegesebbet elképzelni. De az orosz–ukrán háború elhúzódásával még ez a verseny sem maradhatott ki a politikából.

Amikor kihirdették a győztest, egy 400 éves lengyel tölgyfát, a szervezők egyebek mellett azt mondták, ez a fa a lengyel ellenállás és az ukrán menekültek fogadásának szimbóluma.

Szegény fa négyszáz éves fejjel sem unatkozik: annak idején a Białowieża-erdőben eresztett gyökeret, az európai alföld egyik egy utolsó, legnagyobb őserdejében, a mai lengyel–belorusz határ közelében. Idén januárban Lengyelország úgy döntött, hogy 186 km hosszú, öt méter magas határkerítéssel vágja ketté az őserdőt, válaszul a Fehéroroszország felőli, 2021 végétől erősödő, zömmel közel-keleti bevándorlásra. A természetvédők szerint a kerítés komoly károkat okozhat az erdő élővilágában.

Tehát amikor februárban kihirdették az Év Európai Fája verseny jelöltjeit, a sokat látott tölgy már „a kerítés elleni tiltakozás szimbóluma volt” a szervezők szerint. Igen ám, de február végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, és azóta a tölgy az említett ellenállás és az ukrán menekültek védelmének szimbóluma lett.

Bár a szervezők fájdalmasnak nevezték az orosz fa kizárását, Szergej Palcsikov, az oroszok kapcsolattartója a szervezőknek azt írta, Oroszország magától is visszalép a versenytől, határozatlan időre.

„Nem titkolt meglepetéssel és szomorúsággal értesültünk arról, hogy az orosz fa, a híres Turgenyev-tölgy, amelyet a nagy orosz író, Ivan Turgenyev ültetett el, és amelyet tavaly év végén ölt meg egy hurrikán, lényegében másodszor is meghalt az ön segítségével” – írta drámai levelében Palcsikov, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években orosz fák is voltak a nyertesek közt.

(Forrás: The New York Times, Treeoftheyear, borítókép: a Turgenyev-tölgy, fotó: Treeoftheyear)

Az eredeti írást itt találja.

Denevér

Az MKB és a BB egyesülése több mint 1,3 millió ügyfelet érint

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek