MegMinden
2022-02-26

Háború

(origo.hu)

Meddig tarthat az orosz-ukrán háború?

Sokat elmond a két hadsereg közti különbségről, hogy az orosz katonai költségvetés több mint százszorosa az ukránénak. A felek légierején is jól látszanak a különbségek: egyértelműen Oroszország rendelkezik több, modernebb harceszközzel, több repült órával, tapasztaltabb pilótákkal. A szárazföldi erőket összehasonlítva ugyanerre a következtetésre juthatunk - mondta Fónyi Dániel az Ukrajnában zajló háborúról az Origónak.

A Századvég kül-és biztonságpolitikai szakértője szerint Oroszország katonai eszközökkel akarja elérni a céljait, miközben az ukrán hazaszeretet ellenáll az oroszoknak, ugyanakkor egyik félnek sem érdeke a háború elhúzódása.

Péntek éjjel is folytatódtak a harcok Ukrajna területén: az orosz csapatok benyomultak Kijevbe, Zelenszkij elnök szerint Ukrajna magára maradt. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Lényeges fölényben van az orosz fél

Az ukrán haderő a töredéke az oroszénak, ráadásul a papíron meglévő számok korántsem egyeznek a valójában hadra fogható eszközökkel, és ez jelen esetben Ukrajna számára jelent komoly problémát -

minderről már Fónyi Dániel beszélt az Origónak. A Századvég kül- és biztonságpolitikai szakértője szerint sokat elmond a felek közti különbségről, hogy az orosz védelmi költségvetés több mint százszorosa az ukránénak. Például a felek légierején is jól látszanak a különbségek: egyértelműen Oroszország rendelkezik több, modernebb harceszközzel, több repült órával, tapasztaltabb pilótákkal. A szárazföldi erőket összehasonlítva ugyanerre a következtetésre juthatunk.

Fónyis szerint az orosz katonai tapasztalatok még úgy is széleskörűbbek, hogy az elmúlt években az ukrán fél is bőven szerzett tapasztalatot az oroszokkal szemben, kiképzett, tapasztalt tartalékosok állnak rendelkezésére.Ukrajnába érkeztek ugyan nyugati fegyverek néhány országból, de az orosz előrenyomulást látva nem ezek fogják eldönteni a konfliktust, közben pedig a nyugati hatalmak világossá tették, hogy katonai segítséget nem biztosítanak Ukrajnának, csak humanitáriust.Az orosz felet segíti még a kezdeményezés ereje is, miközben ukrán oldalon a haza védelmét lehet megemlíteni - tette hozzá.

A Nyugat nem avatkozik be

A szakértő szerint az elmúlt hónapok hadgyakorlatai megfelelően előkészítették az eseményeket.Azt látjuk, mintha az ukrán fél még az utolsó pillanatban sem gondolta volna komolyan, hogy valójában háború lehet. Az eddigi hírek tükrében egy villámháborús törekvés látszik.Az orosz elnök nyilvánvalóvá tette, hogy az orosz hadi tevékenység az orosz nukleáris védőernyő égisze alatt zajlik. Az oroszok célja az ukrán haderő megsemmisítése, az ország káoszba döntése. Ezt támogatja az eddigi hadi tevékenység, a repterek elfoglalása, a nagyobb városok körbezárása, elvágása és támadása. Fontos megemlíteni, hogy Oroszország komoly katonai hatalom, gazdasági eszközök híján katonai erővel tudja csak a számára kedvezőtlen folyamatokat alakítani, a befolyási övezetét kiterjeszteni. Ennek vagyunk tanúi most - mondta.

Az eredeti írást itt találja.

Vasárnap LOKI-MTK

Egyszer lesz az Apollóban Kopaszkutya nézés

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek