MegMinden
2022-02-01

Nárcisztikus

(csaladinet.hu)

A nárcisztikus lenne a 3D színes film, a többiek pedig a fekete-fehér fotó?

A nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező partnertől való szabadulás egy kifejezetten gyötrelmes, sokszor évekig tartó folyamat. Döccenők, bukkanók, gödrök kísérik azt az utat, amely a nyugalom és a szabadság felé vezet. Az új élet, immár a szipolyozó partner nélkül, váratlan módon kiüresedettnek tűnhet - és egysíkúnak, sőt, monotonnak érezheti a frissen szabadult túlélő.

A nárcisztikus lenne a 3D színes film, a többiek pedig a fekete-fehér fotó?

Miért olyan nehéz a traumakötésből kilépni, és miért van az, hogy a felgyógyulás ideje alatt - és még sokáig utána is - a világ egy fekete-fehér, színevesztett, unalmas fotóvá változik? Hova tűnnek el a dimenziók? A nárcisztikus partner távozása után miért nem a felszabadult öröm az első meghatározó érzés?

Egy súlyosan narcisztikus személyiségű emberrel való kapcsolat megmérgezi az áldozat önértékelését, aláássa az önmagában való hitét, bizalmát. Azért is nagyon nehéz ezt felismerni és kilépni belőle, mert az elnyomó fél egy különleges technikával érzelmileg fogva tartja a partnerét, nagystílű életerőt, izgalmat, kihívást visz a kapcsolatba, majd mindezt visszavonva leértékeli, megalázza a társát. Ennek az érzelmi hullámvasútnak biológiai-hormonális következményei alakulnak ki, melyek végül komoly érzelmi függést okoznak.

A nárcisztikus személy harcmodora egy hatékony, váltakozó dinamikát diktál. Felváltva alkalmazza a „mézes hetek” technikát, pozitív érzéseket nyújt, visszatükrözi áldozatának bizakodó érzéseit, elhalmozza szeretettel és figyelemmel, erős szexuális vágyat közvetít felé, majd egy következő fázisban áttér a magát már átengedő partnerének a leértékelésére, összezavarására, esetleg szóbeli és fizikai bántalmazására is.

Jól bevált módszer a részéről a dühös és rémisztő, büntető jellegű hallgatás, a csendkúra, és a manipulatív viselkedés, a bonyolult játszmák sorozata. Ez a váltakozó érzelmi hullámzás egy idő után teljesen összezavarja a partnert, lényegében az ellentmondó viselkedés túltelíti az agya érzelmi feldolgozó központját, és a traumakötés kialakul.

Az eredeti írást itt találja.

Koronavírus: 534 új eset Hajdú-Bihar megyében 1 nap alatt

Kedden utalják a családtámogatásokat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek