MegMinden
2022-01-09

Hasznos drón

(hvg.hu)

Fel-alá mászkál a dubaji sivatagban ez az apró robot, magokat ültet

Több ötlet is van arra vonatkozóan, hogyan lehetne a sivatagi területeket zöld, élettel teli régiókká alakítani. Mazyar Etehadi egy különleges drónt tervezett, amely maga végzi a növénytelepítést.

A Dubai Institute of Design and Innovation (DIDI) végzős diákja olyan robotot készített, amely segíthet megművelni a kopár földeket. Ahogy a Yanko Design írta, számos izgalmas ötlet született már arra vonatkozóan, hogyan lehetne életre alkalmas területekké változtatni a most lakhatatlan sivatagokat. E kezdeményezések egyike, hogy a területeket növényekkel kellene beborítani, de az ültetés értelemszerűen a sivatagokra jellemző hőségben aligha megoldható.

Ez a probléma hívta életre az A'seedbot nevű, és végtelenül aranyos szerkezetet is, amely apró lábain halad előre, miközben magokat helyez el a puha talajban. A robot napelemekkel rendelkezik, így napközben elég szuflát gyűjthet, ami éjszakára is elégséges energiát nyújthat. A műszer ugyanis ilyenkor sem pihenne: tervezője, Mazyar Etehadi szerint ekkor lehetne útnak indítani, hogy felfedezze a megművelhető részeket, amelyekről aztán jelentést tenne a szakembereknek.

Az A’seedbot egy kis fejjel rendelkezik, amit ide-oda tud mozgatni, hogy felmérje az előtte lévő terepet, és kiválassza, merre haladjon tovább. A róla készült beszámolókban úgy emlegetik, mint egy apró, elektronikus fókát, amely a szárazföldön képes közlekedni. Az A’seedbot viszont sokkal okosabb, mint a hagyományos fókák, és ez nemcsak a növényültetés miatt igaz rá. Hanem azért is, mert a telepített magokat mindvégig nyomon követi.

Az eredeti írást itt találja.

Lopás gyanújával nyomoznak a budai Várnál történt illegális behatolás ügyében

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek