MegMinden
2021-12-10

Apocalypto

(hu.ign.com)

Egy birodalom véres bukása. Mel Gibson legjobb rendezése.

Hollywoodi mércével fillérekből, tájfunok és áradások között, eredeti helyszínen és eredeti nyelven forgatta le Gibson talán legjobb és legkülönlegesebb munkáját: 15 éve mutatták be az Apocalpytót, amely egy valaha volt tündöklő birodalom brutális bukását mutatja be.

Hogy születik meg egy ötlet?

Egy kis érdekesség arról, hogyan születik egy film. Mel Gibson és Farhad Safinia iráni forgatókönyvíró, akik A passió utómunkálatai során ismerkedtek meg, annyira jól megértették egymást, hogy úgy döntöttek, közösen fognak dolgozni. Leültek megbeszélni, milyen műfajok tetszenek nekik, és kiderült, hogy mindketten odavannak az ún. üldözős filmekért (chase movie), amelyben a főhős sokszoros túlerő elől menekül, ám a végül szembefordul azokkal, akik eddig gyötörték.

Mindketten úgy gondolták, csak akkor mondhatnak bármi újat is ebben a témában (melynek egyik legfontosabb képviselője Mel Gibson karrierjének egyik legemblematikusabb filmje, a Mad Max 2.), ha sikerült a zsáner mélyére ásni, azt teljesen lecsupaszítaniuk, és ehhez az tűnt a kézenfekvő megoldásnak, ha például nincs egyetlen, a menekülésre – vagy üldözésre – használható jármű vagy állat sem. Se autó, se helikopter, de még egy árva ló sem. És hol nem ismerték sem a kereket, sem a hátasállatokat? Hát a Kolumbusz előtti Mezoamerikában, még annak ellenére sem, hogy több jól ismert magaskultúra is létrejött ezen a területen. Kicsit vacilláltak az aztékok és a maják között, majd az utóbbiak mellett döntöttek. Az aztékok még Gibsonnak is túl durvák voltak, és a maják mellett szól még valami, ami aztán a Apocalypto alapmotívuma lett.

„Egy nagy civilizáció nem hódítható meg kívülről, amíg nem pusztítja el önmagát."

A film a fenti idézettel nyit, ami Will Durant amerikai történész, író és filozófus tollából származik. Az aztékokról speciel tudjuk, hogy a spanyolok hódították meg birodalmukat, némiképp rácáfolva Durantra, de a maja civilizáció összeomlásáról csak feltételezéseink vannak. Természeti katasztrófák sorozata, belviszály, polgárháború, járvány vagy hódítások temethették maguk alá ezt a csodálatos és kifinomult kultúrát, és ez a pusztulás itt egyfajta egyetemes intő jelként szerepel – és a történet legfontosabb mozgatórugójaként. Merthogy a maja civilizáció végnapjait látjuk, egy egyszerű őserdei vadász szemszögéből.

Az eredeti írást itt találja.

Nem bírt a DEAC a Ferencvárossal az Erste Ligában

Kamionparkoló Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek