MegMinden
2021-11-28

Shane Tusup

(nso.hu)

A futballistának is napi nyolc órát kell dolgoznia!

Bár Magyarországon úszóedzőként robbant be a köztudatba, Shane Tusup sohasem tartotta magát annak. A fizikai felkészítésért felelő szakembert az utóbbi években Szoboszlai Dominiktól kezdve Dzsudzsák Balázson át több magyar válogatott labdarúgó is felkereste, ő pedig vallja: a klubok olykor túlságosan féltik a labdarúgókat, a sérülésveszélytől tartva nem akarják, hogy a tehetségek erősítsék a testüket, ám hosszú távon éppen ez okoz problémát.

Amikor kinyílik az edzésre bekészített táska, a színes gumikötelek, a műanyag pántok és a rugalmas szalagok egyből megvillannak, majd egy labda is kigurul belőle. A mérete a kézilabdáéra, a festése inkább a futball-labdáéra emlékeztet.

„A sportolok imádják, két gyakorlat között sokszor játszanak vele. A bemelegítésnél is hasznos, és néhány gyakorlatnál is felhasználhatjuk” – avat be a részletekbe Shane Tusup, aki Magyarországon úszóedzőként robbant be a köztudatba, ám az utóbbi években több magyar labdarúgó fizikai és mentális felkészítésében is szerepet vállalt. Az amerikai szakember korábban az RB Leipzig és a magyar válogatott középpályásának, Szoboszlai Dominiknak írt edzéstervet, a DAC és a nemzeti csapat támadója, Hahn János és a jelenleg a Budaörsben futballozó Horváth Roland szintén bízik a módszereiben, Bogdán Ádám és Dzsudzsák Balázs tavaly kereste fel, míg Ugrai Roland idén nyáron fordult hozzá segítségért. Amikor fotóriporter kollégámmal megérkeztünk a XIII. kerületi edzőterembe, az amerikai tréner éppen az olimpikon úszóval, Holoda Péterrel pacsizott az egyéni edzés végén, és ezzel el is érkeztünk az első sarkalatos ponthoz: hogyan kerül az úszóedző a labdarúgás világába, és miért kellene megbízniuk a futballistáknak egy olyan szakemberben, aki legnagyobb sikereit az uszodában érte el?

MINDEN SPORTÁGBAN A TESTÉ A FŐSZEREP

„A múltam miatt a külvilág szemében úszóedzőből olyan trénerré váltam, aki labdarúgókkal foglalkozik. De nem teljesen ez a helyzet – vágott bele a beszélgetésbe az edzőterem egyik kényelmes emeleti foteljében Shane Tusup. – Az egyetemi éveim alatt pszichológiát és kineziológiát tanultam. Eleinte a sportpszichológia vonzott, később azonban rájöttem, jobb, ha a fizikai és a mentális oldallal is tudok foglalkozni. Az a felkészítő szerettem volna lenni, aki a ring sarkában várja a bokszolót: fogom a törülközőt és a vizesflakont, kiabálok neki, hogy mennyire jól csinálja, és ha fel akarja adni, a biztatásomra visszamegy a kötelek közé. A tanulmányaim alatt közelről figyeltem az amerikaifutball-játékosokat, olykor kosárlabdázókkal is dolgoztam együtt. Minden sportágat igyekeztem megismerni, az MMA küzdelmeit is követtem, az motivált, hogy megértsem, mit csinálnak a sportolók és miért. Hogyan edzenek a különböző sportágakban, és melyek a fő eltérések. Nem úszóedzőként, hanem a teljesítményt növelő szakemberként tekintek magamra, aki eddig az uszodában érte el a legnagyobb sikereit. Persze tudom, hogy az emberek fejében a sportágak élesen elkülönülnek: a futball az futball, az úszás az úszás. Én viszont azt mondom, legyen szó bármilyen sportágról, a főszerepben az emberi test áll. Minden közegben ebből kell kihozni a legtöbbet.

A sportágspecifikus edzések elengedhetetlenek, ugyanakkor tény: minél koordináltabb a sportoló mozgása a vízben, és minél jobb teljesítményre képes az uszodában, annál jobb lesz a szárazföldi sportágakban. Képzeljenek el egy hosszú, egyenes utat, amely egy idő után elágazik: jobbra a futball, balra az úszás, ám az addig vezető hosszú egyenes megegyezik. Annak az egyenes útnak atletikusság a neve. Nem véletlen, hogy az úszó Holoda Péter és a velem dolgozó labdarúgók gyakorlataiban bőven van átfedés.”

Az eredeti írást itt találja.

Egy pont jutott a Lokinak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek