MegMinden
2021-11-18

Energiapiac

(origo.hu)

Kiszámolták, mikorra értéktelenedhet el a kőolajipar

Eljöhet a nap, amikor teljesen értéktelenné válik az olaj? Egy friss kutatás szerint 2036-ra elvileg olyan mély átalakulások jöhetnek a világgazdaságban az energiapiaci átállás következtében, hogy gyakorlatilag megszűnhet a jelenleg ismert olajszektor.

Egy nemrég közzétett kutatás arra jutott, hogy 2036-ra a világ teljes olajpiaci eszközállományának akár fele is értéktelenné válhat, ha a globális energiapiaci átállás a terveknek megfelelően halad.

Az ilyen gyors átmenet pedig kockázatokat is rejt magában. Noha azok a szereplők jól járhatnak, akik időben mozdultak el a megújulók felé, de az Oilprice.com elemzése arra figyelmeztet, hogy

A VILÁG KORMÁNYAINAK FEL KELL KÉSZÜLNIÜK EGY OLYAN VÁLLALATI BEDŐLÉSI HULLÁMRA IS, AMELYRE LEGUTÓBB A 2008-AS PÉNZÜGYI VÁLSÁG IDEJÉN VOLT PÉLDA.

Az elemzés szerint idővel előfordulhat, hogy megismétlődik a 2020 áprilisában tapasztalt olajpiaci összeomlás, amikor az olajár egyes jegyzései negatív tartományba süllyedtek. Vagyis előállhat az a helyzet, hogy

OLYAN MÉRTÉKBEN CSÖKKEN AZ OLAJ IRÁNTI GLOBÁLIS KERESLET, HOGY AZ LÉNYEGÉBEN ÉRTÉKTELENNÉ TESZI A FEKETE ARANYAT.

Csak ezúttal a kereslet nem áll talpra olyan formában, mint ahogy tavaly, a koronavírus-járvány enyhülésével. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a jelenleg várt kitermelési volumenek mellett akár 11-14.000 milliárd dollár között is lehet az összesített veszteség az olajpiacon.

 

Az eredeti írást itt találja.

Nyugat nem veszi komolyan az orosz figyelmeztetéseket

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek