MegMinden
2021-11-01

RockMilady

(musicmedia.hu)

A gitárock mesterei

A hatvanas évektől a beat szárnybontogatása idején szinte minden srác a kezében szorongatta azt a hangszert, amely egy egész korszakot, sőt életérzést szimbolizált. Egyre másra alakultak az amatőr együttesek, jól-rosszul koppintva a Szabad Európa Rádió alig-alig fogható, zajos rövidhullámán, vagy épp a nem sokkal jobb minőségben élvezhető Radio Luxembourg ún. „könnyűzenei” adásain hallható friss slágereket.

Nem volt ez másképp az évtizeddel később ránk köszönő rock korszakban sem annyi különbséggel, hogy a háromperces dalokat hátrahagyva egyre inkább a hosszabb lélegzetű darabok kerültek előtérbe, azon belül is a gitár vált főszereplővé. Sorra születtek a nemzetközi, illetve hazai virtuózok, gitárhősök, és persze az egymással vetélkedő riffek és végeláthatatlan hangszerszólók.

Sorozatunkban azokat a magyar gitárosokat szólaltatjuk meg, akik egyrészt elhivatottak a szakma, illetve hangszerük iránt, másrészt – stílusmegkötés nélkül – szívügyüknek tekintik a minőségi (rock) zene művelését, továbbélését. Sorozatunk következő részében – különlegességként – egy húszas éveinek elején járó, csinos zenész hölgy mesél életéről, hogyan, miért kezdett gitározni, majd énekelni, hol és mekkora sikereket ért el, valamint beszél arról is, hogy miért éppen a nagy rock klasszikus gitárosok lettek a példaképei, kedvencei. Beszélgetésünk során az is kiderül, hogy RockMilady, amellett hogy kiváló gitáros, énekes, mégsem ez a fő foglalkozása, de vallja, hogy fogorvosként az emberek egészségéért tesz, míg a zenével a lelkeket igyekszik gyógyítani.

A magyar zenetörténelemnek már van egy Metal Ladyje, ennek analógiájára lettél RockMilady?

Bíró Icát, azaz Metál Ladyt korábban nem ismertem. 2015 tavaszán került fel az egyik videó megosztóra az első bemutatkozó klipem Csak a csend felel címmel. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, elsőként Bíró Ica gratulált nekem, ami nagyon jól esett. Erre figyelt fel a Bors egyik újságírója, és hozott össze bennünket, amiről egy fantasztikus riport is készült. Az már csak ráadás, hogy ezt látva a TV2 is meghívott bennünket a Mokka című műsorába vendégként. Egyébként tavaly, 2020-ban lett volna egy közös fellépésünk Pécsett, de sajnos a pandémia miatt elmaradt.

Volt valamilyen családi indíttatás, hogy zenetanulásra adtad a fejed? És miért éppen a gitárt választottad?

Igen, a könnyűzene a családomban is jelen volt és van. Tizenkét évesen szüleim javasolták, ha kedvem van, válasszak egy hangszert. Az egy szál gitáros tábortüzes hangulatok miatt választottam a gitárt, amit bárhova vihetek magammal, és adott esetben jó hangulatot lehet vele csinálni.

Az első perctől kezdve magántanárhoz jártam. Apu egyik zenekarának a gitárosa (Ábrahám Tibor) tanított, aki eredetileg trombitán végezte el a konzervatóriumot, gitártanárként dolgozott, de több nagylemezen is közreműködött billentyűsként. Az első években zeneelméletet is tanultam tőle, majd pár év elteltével egy alkalommal kijelentette, úgy ítéli meg, nekem az átalánostól eltérően egy teljesen egyéni tananyagot és oktatási módszert fog kidolgozni. Ennek lényege, hogy a hangsúly az improvizációs játékra került, amelynek a mai napig nagy hasznát veszem. Minden egyes stúdiófelvételemen a gitárszólók improvizációk, amit a koncertekre utólag nyilván megtanulok.

Ábrahám Tibor, pár éve bekövetkezett balesete miatt, sajnos már nincs közöttünk.

Egy tizenéves éves lány miként kerülhet annyira közel a Pink Floyd és az Eagles muzsikájához, hogy gitárt fogjon a kezébe és bevágja, mondjuk, a Comfortable Numb, vagy a Hotel California szólóját?

Visszakanyarodnék ahhoz, hogy eredetileg akusztikus gitáron kezdtem a tanulmányaimat. Két és fél év múlva a tanárom javaslatára megkaptam az első elektromos gitáromat, amellyel új fejezet nyílt az életemben. (Ez egy gyakorló szintű Yamaha gitár volt). Meg kellett szoknom, hogy más a húrok érzékenysége, egy-egy hangot teljesen más technikával lehet megszólaltatni. Ezen kívül sok új technikai elemet kellett elsajátítanom, amit egyébként nagyon élvezetem. Ezek közé tartozik a húrok precíz nyújtása is, így lett az első két tananyagom a Pink Floyd Comfortable Numb, illetve az Eagles Hotel California című dala is. (Ez utóbbit feltettem a videó megosztóra is, ahol eddig már tizenhat milliónál is többen tekintették meg)

Az eredeti írást itt találja.

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Izraelben a világ átlagánál kétszer gyorsabban növekszik az átlagos hőmérséklet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek