MegMinden
2021-11-01

Daniel Craig

(origo.hu)

Aljas, sunyi, nárcisztikus, de sebezhető

Érzelemmentes pszichopatából szentimentális visszavonult ügynökké vált: hosszú utat tett meg James Bond, mióta Daniel Craig magára vette a 007-es öltönyét, az elmúlt tizenöt évben készült Bond-filmek pedig amellett, hogy sorra megdöntötték a sorozat korábbi tabuit, egyben konzerválták is a brit ügynök macsókarakterét.

A James Bond-sorozat egyebek mellett annak köszönheti több mint hatvanéves népszerűségét, hogy mindig kaméleonként alkalmazkodik az új trendekhez, miközben saját karakteres vonásait folyamatosan megőrzi. Amikor a hidegháború izgatta a közéletet, a brit ügynök a vörösökkel szállt harcba (Oroszországból szeretettel), amikor az Alien- és a Star Wars-filmek hatására a sci-fi műfaja vált népszerűvé,

Bond az űrben szállt szembe a terroristákkal (Holdkelte), a nyolcvanas években a Die Hard és a Halálos fegyver fosztotta ki a kasszákat, a franchies az említett amerikai akciófilmek divatját lovagolta meg (Halálos rémületbenJames Bond, a magányos ügynök), amikor pedig az internet térnyerése révén a tömegmédia szerepe még lényegesebbé vált, az aktuális főgonosz is ennek átvételén mesterkedett (A holnap markában). A kétezres évek a realista megközelítés és a popkulturális hősök eredettörténetének a bemutatása jött a divatba, élen Christopher Nolan Batman-filmjeivel, így a sorozaton a kezdetek óta munkálkodó Broccoli családnak sem kellett több.

DANIEL CRAIG SZEMÉLYÉBEN EGY OLYAN BONDOT TÁRTAK A VILÁG ELÉ, AMELY A KORÁBBIAKNÁL KÖZELEBB ÁLL A IAN FLEMING ÁLTAL MEGALKOTOTT KARAKTERHEZ, AZAZ AHHOZ HASONLÓ, MINT AHOGYAN EGY ÁTVERÉSBŐL, GYILKOLÁSBÓL ÉLŐ ÜGYNÖKÖT A VALÓSÁGBAN IS ELKÉPZELNÉNK: BUNKÓ, KÍMÉLETLEN, HIDEGVÉRŰ, SUNYI ÉS BRUTÁLIS.

Az ortodox rajongók egy része persze teljesen érthető módon szisszent fel Craig debütálásakor: ez a világ már távol áll Roger Moore naiv bájjal meghintett filmjeitől. Bár tegyük hozzá: Daniel Craig nagyon jó színész, művészfilmekben és színpadon is sikeres volt korábban, játszott többek között Koltai Lajos Sorstalanságában is.

Az eredeti írást itt találja.

Szabadalom

Szente Vajk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek