MegMinden
2021-10-28

Kisfaludy András

(mandiner.hu)

A Kex bemutatta, hogy mi vagyunk itt a szabadság hírnökei, és szabadon akarunk élni

Az Elszállt egy hajó a szélben című Kex-dal Bob Dylan All Along the Watchtowerjének a megfelelője, nem?
Ha úgy érti, hogy hasonlít, akkor azt mondom: nem hiszem, hogy Baksának voltak képi vagy hangzásbeli mintái, amelyeket felvett magára. Az 1960-as években nehéz volt hozzájutni bármihez; már az is különleges volt, ha valakinek volt egy Beatles-lemeze. Másoknak biztos voltak mintáik, akiket néztek. Hobo biztos, hogy látta valamilyen felvételen Mick Jaggert, mert a színpadi mozgása kétségkívül tőle ered. Baksa nem ilyen volt, alkatából adódóan ő nem utánzott senkit, őt viszont sokan.

A nagy generáció együttesei nyugati mintákat kerestek, a Kex mégis egy semmihez sem hasonlítható zenekar lett. Olyan, mint Bob Dylan – nem véletlenül vontam párhuzamot. Mi volt a titok?
Doleviczényi Miklós ügyesen rakta össze a zenekart. A két gitárosunk, Imre Attila és Bianki Iván egy idős úrral esküvőkre, vidéki fellépésekre járt, ahol mindenféle műfajú zenét kellett játszaniuk, nagyon jól megtanulták az alapokat. A Kex indulása: 1968. december 6., Iparterv. Az Iparterv egy KISZ-klub volt, ott kellett játszanunk két órát, majd reggel négyig zenéltünk a Zeneművészeti Főiskola kollégiumában. Ha elfogyott a repertoár, Iván Rolling Stones-dalokat játszott, mi meg követtük. A zenekar akkor vált egyedivé, amikor Baksa lett az énekesünk. Egészen különleges tehetség volt, utánozhatatlan és reprodukálhatatlan jelenség. Vele a zenekar is egyedi lett, nem utánoztuk sem a Beatlest, sem a Stonest, sem Jimi Hendrixet, nem követtünk senkit.

Egy rákospalotai étterembe mentek el megnézni Baksa-Soóst a Wastaps énekeseként. Mi volt az első benyomása róla?
Azt gondoltam, hogy magamutogató, nagyon bátor és határozott ember. Nincs magyar példa arra, milyen erős egyéniség volt. Volt benne valami Mick Jagger szemtelenségéből. Baksáék fellépése egy teljesen üres kerthelyiségben volt. Észrevett minket, és elkezdte produkálni magát: felugrott az egyik asztalra, aztán a másikra, és így ment tovább, amíg a mikrofon zsinórja engedte…

Mint a Hairben Berger…
Igen, pont úgy! De éppen ez az: nem látta a filmet, hiszen az tíz évvel később készült. Tehát táncolt az asztalon, és közben halandzsa angolsággal énekelt egy kamu rock and roll számot. Lenyűgözően izgalmas volt az előadásmódja. Bevettük a zenekarba.

Az eredeti írást itt találja.

Tóth Andi

Five Finger Deat Punch

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek