MegMinden
2021-10-17

Nemecsek

(port.hu)

5 érdekesség az 50 éve bemutatott A Pál utcai fiúkról

Magyar gyerekszínészek helyett angol fiatalok alakították Bokát, Áts Ferit és a többieket. Nemecsek eredetileg életben maradt volna Fábri Zoltán kultikus filmjében!

1. Közel sem Fábri Zoltáné volt az első Pál utcai fiúk-film! Gyerekkorunk meghatározó olvasmányélményét (azért nem írok „kedvenc kötelező olvasmányt”, mert én A kőbaltás embert sokkal jobban szerettem!) Molnár Ferenc 1907-es ifjúsági regényét először 1917-ben filmesítették meg. De 1924-ben is készült belőle adaptáció, ezután jött az 1934-es hollywoodi verzió No Greater Glory címmel, 2003-ban pedig az olasz is filmre vitték. Természetesen mindmáig Fábri '60-as évekbeli, nagyszabású családi mozija számít klasszikusnak .Sőt, mozgóképtörténeti mérföldkőnek, ami 1969-ben Oscar-jelölést is kapott a legjobb külföldi film kategóriában!

2. Magyar gyerekszínészek helyett angolok alakították Bokát, Nemecseket és a többieket. Molnár Ferenc regényének megfilmesítési jogai a '60-as években egy Bohém Endre nevű amerikai-magyar producernél voltak, aki még a '20-as években emigrált az Egyesült Államokba. Ő kérte fel Fábri Zoltánt a rendezésre, a végső forgatókönyvet is együtt írták meg a könyv alapján. Bohém ötlete volt az is, hogy Bokát, Áts Ferit és a többi híres szereplőt ne magyar gyerekszínészek alakítsák, hanem angol fiatalok, akiket egy londoni színészképző iskolából válogattak ki. 

3. Nemecsek életben maradt volna az eredeti filmes befejezésben! További érdekesség, hogy a hollywoodi filmeken szocializálódott Bohém meg akarta változtatni a film befejezését: nála a történet happy enddel ért volna véget, és a kis Nemecsek Ernő nem halt volna meg! Fábri azonban kezdettől fogva regényhű adaptációban gondolkodott, így végül az ő akarata érvényesült.

4. A grundot nem is a Pál utcában rendezték be! Az eredeti regényben az események Budapest VIII. kerületében játszódtak, de mivel Fábriék itt nem találtak megfelelő forgatási helyszínt, a grundot inkább a XIII. kerületben építették fel. A Füvészkert-béli jeleneteket a vácrátóti arborétumban vették fel, itt játszódik a vörösingesek éjszakai gyűlése és Nemecsek emlékezetes fürdőzése is. Egészen friss hír, hogy pár nappal ezelőtt Nemecsek Ernő szobrot is kapott a Füvészkert pálmaházának medencéjében.

5. Egy 50 éves film, ami valójában 51 éves. Bár Fábri filmje már 1968-ban elkészült, a hivatalos magyarországi premierre csak 1969. április 3-án került sor. A korabeli sajtóban ez a hír is ugyanúgy helyet kapott, mint a pártkongresszus, az állami kitüntetettek és az első színes tévéadás: „Pekingben összeül a Kínai Kommunista Párt IX. kongresszusa. Bemutatják Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk c. filmjét. A felszabadulás 24. évfordulója alkalmából nyolc egyházi személyt részesítenek állami kitüntetésben. Az MTV az első színes adást sugározza.”

Az eredeti írást itt találja.

Melegszik az idő, többfelé 20 foknál is melegebb lesz

Tenerifei tenisztorna - Gálfi Dalma sem jutott főtáblára

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek