MegMinden
2021-10-17

Kisfilm

(dehir.hu)

Debrecenben kiderült, hogy lehet húsz percbe besűríteni egy filmet

Nyolcadik alkalommal várta a rövidfilmek kedvelőit a Malter Filmfesztivál, ahol idén is díjazták a legjobb alkotásokat.

 

Idén is két napon át pörögtek a rövidfilmek az Apolló moziban a Malter Filmfesztiválon október 15-én és 16-án. Az esemény már nyolcadik alkalommal örvendeztette meg a filmek szerelmeseit kulturális különlegességekkel.

Újdonság volt a Malteren, hogy a díjátadót idén először az I. MUST Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozó részeként rendezték meg, így a fesztivál többek között Lakó Zsigmondnak, a Debreceni Egyetemi Színház vezetőjének köszönhetően valósulhatott meg.

– Nehezebb volt idén megszervezni a fesztivált, mert nagyon kevés idő volt rá. Nyár közepén derült ki, hogy a díjátadót meg tudjuk tartani. Sokáig nem volt biztos, hogy be tudjuk ezeket mutatni, benne volt a pakliban, hogy egy online vetítést szervezünk 

– mutatott rá Hutanu Emil, a Malter főszervezője.

Kiemelte, idén hazai és nemzetközi téren is kevesebb rövidfilm készült, ezért egy kisebb merítésből tudtak válogatni, körülbelül harmadára esett vissza a nevezések száma. A bizonytalan helyzet ellenére országjáró körúton is be tudták mutatni filmeket.

A különböző hosszúságú alkotások – melyek között volt 4, illetve 30 perces is – ezúttal is különböző témákat dolgoztak fel. Rövidségük ellenére kerek történettel, elgondolkodtató mondanivalóval szólították meg a nézőket, sőt, ezen alkotások vonzereje éppen rövidségükben rejlik, hiszen így olyan élményt adhatnak, amit egy egész estés mozi nem.

Volt szó párkapcsolatokról vagy azok kereséséről, hétköznapi problémákról, cseppet sem hétköznapi megoldásokkal bemutatva, szerelemről, hazafiságról, vagy éppen annak eltorzított értelmezéséről, de vászonra kerültek sokkal nehezebb témák is, mint az abortusz vagy a szexuális zaklatás. 

Az idei fesztiválon is külön blokkokba tömörültek a magyar versenyfilmek, s a külföldi alkotások.

Nem volt hiány most sem nézőkből, ám Fejér Tamás, az Apolló vezetője szerint idén nem gyűlt össze nagyobb tömeg, mint tavaly, amikor még kötelező volt a maszk is az intézményben.

– Még egy kicsit óvatosabbak az emberek. Jövőre sokkal több nézőre számítunk – fogalmazott Fejér Tamás.

A díjazott alkotásokat ezúttal is a fesztivál zsűrije, Váró Kata Anna filmkritikus, Fejér Tamás és Szénási Miklós, a Dehir.hu főszerkesztője választotta ki, akik már negyedszer látják el ezt a fontos feladatot.

– Mindig nehéz a zsűri döntése, mert mindig sok jó film van. Eleve azt is nehéz eldönteni, hogy melyek kerüljenek be vetítésre, vérzik a szívünk sokszor egy-egy alkotásért, amely nem fér bele már a programba – emelte ki Váró Kata Anna.

Elmondta, idén kevesebb rövidfilm közül kellett válogatniuk, mivel

a pandémia valamennyire visszavetette a filmkészítést, de a színvonal megmaradt, ezt nem befolyásolta a járványhelyzet.

A filmkritikus szerint az embereket azért vonzzák be a moziba a rövidfilmek, mert egyfajta szabadságot biztosítanak, ha nem tetszik a nézőnek, nem kell órákig néznie, illetve a zsűri arra is ügyelt, hogy a változó hangulat sokszínű összeállítást eredményezzen.

Az október 16-án tartott díjátadót a DebreSlam tagjainak frappáns előadásai színesítették. A slammerek a három helyezett film történetét, tanulságát foglalták össze szónoklatukban.

Az első helyet Török Levente Az én történetem című alkotása nyerte el, a második díjat Nagy Borbála Pannónia dicsérete című filmje zsebelhette be, a harmadiknak pedig a Beleznai Márk rendezésében készült Agapé című rövidfilmet választotta a zsűri.

A bírák különdíját Török Áron vihette haza a Hanna bisztrójáért. Az első három helyezett a retró filmezést felidéző, videókazettákat megformáló díjakat vehetett át, amelyek Szabó Károly képzőművész munkáját dicsérik, emellett Debrecen városa a győzteseket 250, 150 és 100 ezer forintos összeggel támogatta.

A Malter Fesztivál támogatói is díjazták kedvenc filmjüket. A Médiacentrum Debrecen különdíját Heim Vilmos vihette haza A kő című alkotásáért. Szabó József, a Médiacentrum igazgatója elmondta, azért esett a választás erre a filmre, mert egy nagyon egyszerű történetet mesél el a párválasztás témáját boncolgatva.

A Campus Rádió Kőváry Dániel Diszkó Diktátor, az Alföld Televízió pedig Beleznai Márk Agapé című filmjét jutalmazta meg különdíjával. A Hajdú-Bihari Napló különdíját Dóczé Péter Dilemma című mozija kapta. Nagy Kálmán Olyan dolgot elnevezésű filmjét az Apolló mozi tüntette ki, míg a Német Fórum a Még emlékszemet választotta kedvencének, amelyet Chilton Flóra rendezett. A Modem csapata az Escape Velocity vizuális megoldásait díjazta, amelyet Rebák Tamás készített, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatói és hallgatói díját pedig Sipos Bence Valahogy így című alkotása zsebelhette be.

A közönség idén a Nagy Kálmán Olyan dolgok című filmjét választotta kedvencének.

Az első három helyen végzett alkotásokról, valamint a Médiacentrum Debrecen különdíjával jutalmazott filmről hamarosan kritikát is olvashatnak a Dehiren.

Az eredeti írást itt találja.

Játékfilm a világűrben

Életveszélyes bántalmazás Debrecenben - Felismeri az elkövetőt?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek