MegMinden
2021-09-20

Levegőminőség

(futureofdebrecen.hu)

Hallottál már a beteg épület szindrómáról?

Szemviszketés, orrfolyás, száraz bőr, orrdugulás, fejfájás, hányinger, fáradtság, koncentrációs problémák, köhögés. Érezted már ezeket a tüneteket, melyek egyből elmúltak miután kijutottál egy épületből? Valószínűleg nem gondoltad, de a tünetegyüttest (melyet a „sick building syndrome” kifejezés után beteg épület szindrómának hívnak) a rossz beltéri levegőminőség okozhatja.

De mitől lehet kedvezőtlen a levegő minősége az otthonunkban vagy munkahelyünkön?! A beltéri levegő minőségét ronthatják, és az egészségünket károsíthatják az épületben használt vegyi anyagok (például: festékek száradása során felszabaduló oldószerek, berendezési tárgyakból párolgó illékony szerves vegyületek, illatanyagok, dohányzás, nem megfelelően karbantartott légkondicionáló, sütés és főzés által a levegőbe kerülő anyagok). 

A rossz levegőminőséghez hozzájárulhatnak még penészgombák spórái, a légzésünk miatt felgyülemlett szén-dioxid, a nyílt égésterű kazánokból származó szén-monoxid, az ózon, mely például a fénymásológép és az úgynevezett „levegő ionizáló” berendezések használata során is keletkezik. Jó hír azonban, hogy tehetsz ellene környezetbarát megoldásokkal, melyek a következő cikkünkből kiderülnek. 

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Bővebb információkért keresse a debreceni Ökomenedzser Irodát:

Az eredeti írást itt találja.

Robbanás volt a kiskörei vízerőműben, több sérült

Trükkös tolvajok állhatnak bíróság elé Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek