MegMinden
2021-09-17

Robert Wilson

(origo.hu)

A világ legnagyobb színházrendezőjének előadása érkezik a Nemzeti Színházba

Robert Wilson színháza nem a pszichológiai viszonyok elemzésén, hanem a formai tökély megteremtésével, a mítosz szintjén jut el az emberi sors és a lélek mélységeibe. A világ legnagyobb színházi rendezője és vizuális összművészeti alkotója, Robert Wilson Vidnyánszky Attila és a Nemzeti Színház fesztiváljára, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra érkezik az Oidipusz című előadással. Összművészeti alkotásait a világ minden részére meghívják, műveit a világ összes színháztudományi vagy színházi iskolájában tanítják. Sepsi Enikő professzor, Robert Wilson-kutató az Origónak adott interjúban arról beszélt, miben áll a páratlan pálya és színházi látásmód, amely Robert Wilsont a kortársak legnagyobbjává tette.

- Miben ragadná meg Robert Wilson nagyságát? Miért tartjuk a ma élő legnagyobb színházcsinálónak a nyolcvanéves művészt?

- Wilson először az építészet és a tánc felől érkezett a színházba, ráadásul elég speciális módon, kezdetben jelentős mértékben amatőrökkel dolgozott, Sheryl Sutton volt az egyetlen profi színésze az első európai előadásában, A süket pillantásában. Felfedezte a színházi alkotásban rejlő gyógyító lehetőségeket is, ez az első előadás például a süketnéma fiú, Raymond Andrews rajzaiból és álmaiból született, de dolgozott együtt Christopher Knowles-zal is a szövegalkotás terén.

Páratlan pályát futott be, a színházon kívül a képzőművészetben, videóművészetben is jelentőset alkotott, olyan jelentős zeneszerzőkkel dolgozott együtt, mint Philipp Glass. Összművészeti alkotásait a világ minden részére meghívják, műveit a világ összes színháztudományi vagy színházi iskolájában tanítják.

Nem pszichologizáló, realista színház az övé, ahogy Grotowski a nagy hagyományokkal rendelkező távolkeleti színházakkal kapcsolatban fogalmazott, Wilson színháza is a formavilág mesterségbeli tudással való kimunkálására helyezi a hangsúlyt. A 60-as-70-es évek ikonikus „néma" előadásaitól (Life and Times of Sigmund Freud, Joseph Stalin, stb.) eljut az irodalmi szövegen át (Szelíd teremtés, Hamlet, stb.), a játékos Dzsungel Könyvéig.

Az eredeti írást itt találja.

Daniel Craig

A reumatológia újdonságai a Debreceni Egyetemen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek