MegMinden
2021-09-12

Gázlángozás

(pszicholive.hu)

A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a mondatok olyan helyzetekben, amikor minden porcikád tisztában van azzal, hogy valami nagyon helytelen történt, akkor esélyes, hogy te is áldozatául estél a gázlángozás jelenségének.

A gázlángozás a pszichológiai manipuláció egy formája, mely során az elkövető eléri, hogy a másik megkérdőjelezze, hogy képes elkülöníteni a valóságot a hamistól, a jót a rossztól, ezáltal saját ítélőképességét, emlékezetét is olykor kérdőre vonva.

Az elnevezés az 1938-as, Patrick Hamilton által írt thrillerről kapta a nevét. A Gázláng c. drámát néhány évvel később meg is filmesítették, melyben a főszereplő férj olyan környezetet alakít ki, ahol szokatlan dolgok történnek: villog a gázvilágítás, eltűnnek tárgyak, rejtélyes hangok hallatszanak. 

Amikor párja megjegyzi ezeket, elhiteti vele, hogy rosszul érzékeli, és szép lassan meggyőzi szerető feleségét, hogy képzelődik, és mentális segítségre van szüksége, hogy rátehesse kezét örökségére.

A szakértők szerint nők könnyebben esnek a manipuláció ezen formájának áldozatául, mert ők társadalmilag is arra lettek kondicionálva, hogy a kapcsolatok fenntartását helyezzék előtérbe más tényezőkkel szemben. Ennek ellenére mindannyiunk számára, nem csak személyes életünkben, de a politikai színtérről is ismerős lehet a fogalom.

Például Kelet-Berlinben alkalmazta az Állambiztonsági Minisztérium, hogy pszichésen megtörje a disszidenseket. Tárgyakat mozgattak el otthonukban, elloptak dolgokat, fel-és lekapcsolták a világítást, leveleket írtak nekik és a nevükben, és megzavarták munka- és személyes életüket.

Sajnos e manipuláció kevéssé közvetlen formái nem maradtak a múltban, vezető politikusok a mai napig is alkalmazzák a gázlángozást. Például letagadnak és megmásítanak megtörtént eseményeket, saját korábbi hozzáállásukat, vagy éppen teljesen átszínezve próbálnak elhitetni velünk egy ördögi képet egy olyan személyről, aki éppen nem szolgálja az

Az eredeti írást itt találja.

Ricciardo nyert Monzában, Hamilton és Verstappen kiesett

Elveszítettük a veretlenségünket

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek