MegMinden
2021-09-05

Dario Costa

(totalcar.hu)

Ijesztő és lenyűgöző, ahogyan végigrepülnek egy török alagúton

Sőt, valójában két alagútban repült egymás után Dario Costa. Az olasz műrepülő pilóta egy Zivko Edge 540 típusú versenyrepülővel száguldott az észak-törökországi Catala dupla alagútján: a világrekordhoz 245 km/h-s sebességgel repült a gépének alig négyméteres mozgásteret engedő alagútban, 2,26 kilométeres távon. Ez a műfajban magasan új rekord, a korábbi világcsúcs ugyanis 1,61 kilométerrel állt. 

A mutatvány persze nem csak a pilótán múlt. Egy negyven fős stáb dolgozott vele az előkészületeken, hogy a legkisebb esélye legyen a tragédiának, amire azért maradt lehetőség bőven. A legkritikusabb szakasz a két alagút közti nyitott rész volt, az itt bezavaró oldalszél hatását ugyanis gyorsan és nagyon finom mozdulatokkal kellett korrigálnia Costának, mindezt úgy hogy az alagutak és a nyitott szakasz különböző fényviszonyai zavarták a látását.   

A mutatványt pontban reggel 6 óra 43 perckor indította el a stáb. Ez volt a tökéletes időzítés, a felkelő nap ugyanis ekkor ért arra a pontra, hogy Dario háta mögül telibe világította az alagutakat.

 

Az eredeti írást itt találja.

Évnyitó a Debreceni Egyetemen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek