MegMinden
2021-08-22

Szem

(napi.hu)

A Facebook adatgyűjtése mindent tud rólunk

Nem kell a Pegasushoz hasonló kémprogramokhoz folyamodnia az államoknak, ha személyes adatokat akarnak gyűjteni. A világ legtöbb igazságszolgáltatása aktívan kilincsel a Facebooknál, hogy a felhasználók tevékenységéről kérjen információkat vélelmezett vagy valós bűncselekmények felderítéséhez. Magyarországról is sok megkeresést kapnak, ezek közel felét visszautasítják. Ez az adatgyűjtés fenyegeti a Facebook tőzsdei eredményeit is.

Júliusban közölte egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt, hogy adataik szerint Magyarország is megvásárolta számos más ország (mint például az Egyesült Arab Emírségek, Banglades vagy India) mellett a Pegasus nevű izraeli kémprogramot, és többeket meg is figyelhetett a digitális eszközök feltörésére használható szoftverrel. Újságírókat, politikusokat, üzletembereket, de még orvosi kutatókat is megfigyelhettek vele a világ több pontján és itthon az ügy feltárói szerint. 

Magyarországon a titkosszolgálatoknak, az igazságszolgáltatás szerveinek vannak lehetőségei titkos megfigyelésekre: ezekre azonban vagy az igazságügyi miniszter engedélye vagy bírói felhatalmazás szükséges. Lényegében ezzel érvelt az Alkotmányvédelmi Hivatalt (kémelhárítást) és Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (a titkosszolgálat operatív egységét) felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter is Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdéseire válaszolva. "Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik" – állította a belügyminiszter. 

Az eredeti írást itt találja.

Három nap alatt több mint 47 ezren szórakoztak a Tabánban

Zivatarokkal vonul át az országon a hidegfront

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek