MegMinden
2021-07-31

Vadász Dániel

(papageno.hu)

Indul az I. Debreceni Ünnepi Játékok

Augusztus 10-én kezdődik és 20-ig tart az első Debreceni Ünnepi Játékok. A műsorok gerincét biztosító Coopera alapítójával, dr. Vadász Dániel fesztiváligazgatóval beszélgettünk a lehetőségekről és az előkészületekről.

– Több éve egyeztetjük az együttműködő partnerekkel: a Csokonai Színházzal és a Kodály Filharmonikusokkal, illetve a városvezetéssel. Már két évvel ezelőtt konkrét fesztiválról beszéltünk, akkor alakítottuk ki a karakterét is. A pandémia – mint mindenbe – ebbe is beleszólt, tavaly nem vághattunk bele, idén pedig elég kései időpontban kellett döntenünk: amikor kiderült, hogy korlátozások nélkül lehet szabadtéri rendezvényeket szervezni. És úgy döntöttünk, élünk a lehetőséggel. Emiatt nem közölt előre részletes programot a honlapunk.

– Hogy állt össze a program?

– Vannak eleve hozzánk tartozó produkciók – vagyis a Coopera műsorai, például a Bánk bán vagy a Hungarikum-koncert –, melyek eleve utaztatásra jöttek létre, és vannak azok a művészek, akik számos ponton kötődnek hozzánk – a Jávorkai testvérek, Boncsér Gergely, vagy a Virtuózok –, akiket könnyen rá tudunk beszélni egy újabb fesztiválon való fellépésre.

– Van, ami idén nem valósulhatott meg?

– Volt, amit idén el kellett engedni, ezeket a produkciók jövőre bemutatjuk a Debreceni Ünnepi Játékokon is. Idén nagyon fontos, hogy a fő helyszín megszólaljon: hogy a Nagytemplom előtti téren legyenek előadások, az építési napokon pedig más helyszíneken nyújtsunk megtekinthető programokat. Azt gondolom, igazán jó programok vannak a palettán, akkor is, ha mi tudjuk, hogy jövőre tovább fog bővülni a kínálat.

– Láthatóan széles, illetve többféle közönséget, ízlésvilágot céloz meg a fesztivál.

– A középpontban a nagyszínházi zenés produkciók állnak, és keressük a műfaji határok átívelésére irányuló újdonságokat, ilyen lesz adott esetben a Hot Jazz Band és Rost Andrea közös koncertje, vagy Boncsér Gergely estje, ahol Schubert-dalokat énekel, vagy az opera-parafrázisok. Így érdekes csemegéket kap a szakmai és a szélesebb, más okból érdeklődő közönség egyaránt.

Az eredeti írást itt találja.

Villámparádéval jött a hűvösebb idő a Balatonra éjszaka

Ezek az ötös lottó nyerőszámai

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek