MegMinden
2021-07-28

Leonardo

(femina.hu)

14 embert találtak a Földön, akit Da Vinci leszármazottjának tartanak

Csak 1452-t írtak, amikor világra jött, de Leonardo da Vinci munkássága alapján akár évszázadokkal későbbi idők gyermeke is lehetett volna. Nem hiába nevezik géniusznak a reneszánsz polihisztort, hiszen elképesztően széles körű tudással rendelkezett, korát meghaladó találmányai voltak, és a művészet terén is rendkívülit alkotott.

Napjainkban a Rockefeller Egyetem kutatói azon fáradoznak, hogy feltérképezhessék a Da Vinci képességei mögött húzódó genetikai adottságokat, hogy megérthessék, vajon milyen vele született háttérnek köszönhette zsenialitását. Ezt leszármazottai felkutatásával próbálják elérni.

A Da Vinci DNS-program keretében 620 évnyi dokumentációt, 21 generációhoz köthető keresztelési bejegyzéseket és végrendeleteket néztek át a kutatók, melyben lekövették a zseni apai ági leszármazottait. Azért ezt, mert ezen az ágon az Y-kromoszóma akár 25 generáción át is változatlan maradhat.

A vizsgálatot Alessandro Vezzosi és Agnese Sabato vezeti. Eddig 14 olyan személyt találtak, akik feltételezhetően Da Vinci leszármazottai lehetnek. Feltételezhetően, hiszen a kutatók is megjegyezték: attól, hogy valaki biológiai apaként van bejegyezve, távolról sem biztos, hogy valóban egy gyermek édesapja volt.

A jelöltek egy és 85 év közöttiek. Akadnak köztük gazdálkodók, irodai dolgozók, lakberendező, porcelánboltos, és amitől sokaknak felcsillan a szeme, pilóta és művész is. Tudjuk, hogy Da Vincit is rendkívül foglalkoztatta a repülés, a művészetben pedig páratlant alkotott.

Az eredeti írást itt találja.

Leégett egy lakatlan ház Hajdúböszörményben

Sebestyén a celeb No1

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek