MegMinden
2021-07-21

Füst

(rocket-science.blog.hu)

Cigarettázó űrhajósok

Kezdetben NASA-nak semmi gondja nem volt azzal, hogy az űrhajósai aktív dohányosok.

A dohányzás az 1960-as évek Amerikájában teljesen elfogadott volt, még az űrhajós testületnél is. A korai űrhajósok közül sokan dohányoztak, néhányuk egész NASA pályafutása során. Az űrhajósok visszaemlékezései szerint nem volt kötelező leszokni, senki sem jelezte, hogy ilyen irányú nyomás nehezedne rá a NASA részéről.

A NASA 1958-as alapításának évében készült felmérés szerint az amerikai férfiak 52% aktívan dohányzott, a nőknél ez a szám valamivel alacsonyabb volt. 

 Az első Amerikai űrhajósok 1959. április 9-i hivatalos bemutatásakor, még a NASA-t is meglepte a sajtó intenzív érdeklődése és lelkesedése az űrhajósok iránt, akik szinte egy csapásra nemzeti hősökké váltak.  Ezt a döntő és drámai pillanatot remekül megörökítette Tom Wolfe 1979-es könyve, a The Right Stuff és Philip Kaufman későbbi film adaptációja.

A sajtó-tájékoztató 21. Századi nézői meglepődhetnek azon, amit Wolfe és Kaufman nem tudott kellően visszaadni - a szó szoros értelmében vett füsttel teli termet.

  A dohányzás általános társadalmi elfogadottsága ellenére a tény, hogy Amerika új Merkúr-asztronautái közül többen dohányoztak, nem maradt észrevétlen ezen a napon. Az összegyűlt újságírók egyik kérdése is erre irányult(a videón 7:25-nél) hiszen Deke Slayton, Alan Shepard és Wally Schirra űrhajós nyíltan dohányoztak az első asztalnál. Az újságíró érdeklődött is, hogy ez a szokásuk befolyásolhatja-e a Merkury kapszulában a képességeiket. Az összegyűltek némi ideges nevetése után Bonney kéz-feltartást kért az aktívan dohányzó űrhajósoktól. Scott Carpenter csatlakozott a korábbi trióhoz amivel az eredeti hetekből így négyen is aktívan dohányoztak.

  A sajtótájékoztató után a NASA űrhajósait már csak ritkán fényképezték a nyilvánosság előtt dohányozva,és ez nem volt véletlen. A NASA píárosai kérték meg őket, hogy tartózkodjanak a nyilvános dohányzástól, hiszen az ronthat a "hős amerikai" képükön, az orvosoknak nem volt gondjuk ezzel.

Az eredeti írást itt találja.

Campus Fesztivál

Végre csökkennek az üzemanyagárak Magyarországon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek