MegMinden
2021-07-11

Egyszerűen zseni

(eurosport.hu)

Az úszósport történetének egyik legdöbbenetesebb teljesítménysorozatát mutatja be a román srác a római junior-Európa-bajnokságon.

Túlzás nélkül állítható, hogy ami a római Foro Italico medencéjében történik ezekben a napokban, az felér a csodával. A junior-Európa-bajnokságra jó néhány olyan tehetséges úszó is elutazott, akik a hónap végén ott lesznek az olimpián, főleg abból a célból, hogy legyen még egy felkészülési versenyük Tokió előtt. Épp ezért nem lehetett arra sem számítani, hogy most dőlnek meg a korosztályos világcsúcsok.

Aztán jött David Popovici.

A Steaua versenyzője 2004. szeptember 15-én, Bukarestben született, és már egészen kicsiként kiderült róla, hogy óriási tehetség gyorsúszásban. Sorra döntötte a mindenféle kategóriás rekordokat előbb a hazájában, majd európai és nemzetközi szinten is, a 2019-es EYOF-on pedig a nála idősebbek között, 14 évesen lett első 100 gyorson (ráadásul 49,82-es EYOF-csúccsal) és második 50, valamint 200 gyorson.

Ifikorban egyértelmű, hogy akár egyik hónapról a másikra is nagy javulás történhet az időeredményekben, neki pedig pláne jól jött a koronavírus-járvány és a leállás, hisz pár hónap alatt magára „pakolt” néhány kiló izmot. 2020 októberének elején, bő két héttel a 16. születésnapját követően a román bajnokságon 49,26-tal olimpiai A-szintet repesztett, és máris elkezdték a világ jelenlegi leggyorsabb úszójához, Caeleb Dresselhez hasonlítani, hisz az amerikai ebben a korban „mindössze” 49,28-at tudott.

Az eredeti írást itt találja.

Mick Jagger

Demcsák Zsuzsa

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek