MegMinden
2021-07-06

Tőzsér József interjú 3. rész

(rockinform.hu)

Zene- és Táncszínházként működtünk

Tőzsér József biokémikus, molekuláris virológus és zeneszerző. A prog rockban utazó Android együttes és egyéb más debreceni zenekarok egykori- és jelenlegi billentyűse már az 1970-es évek első fele óta aktív közreműködője a hazai rockéletnek. Számos zenei szvit komponálása és irodalmi téma megzenésítése után 2019-ben nagy fába vágták fejszéjüket: elkezdték a teljes Android életmű módszeres újrarögzítését, majd professzionális újrakiadását. Az “Édentől keletre” és a “Svejkfigurák” friss verziói már el is készültek, miközben párhuzamosan további két újabb kiadványon dolgoznak.

A beszélgetés harmadik részében az újkori Android albumoké a főszerep, így kivesézésre kerültek az “Édentől keletre”, az “Éjféli bál”, a “Svejkfigurák” és az “Embergép” CD-k eredeti kiadásai. Szóba került még a debreceni Pink Floyd tribute és az ismét aktivizálódó Tűzlabda. Valamint azt is megtudhatjuk, hogy melyik magyar zenekar rendelkezik a legnagyobb IF értékkel.  

– 2009-ben az Édent újra felvettétek, amiből ezúttal már CD is készült.

– 2008-ban ismét összeállt az Android. Milesz Sanyival volt vegyész évfolyamtalálkozónk, ahol  megkérdezte, hogy lenne-e kedvem összeverbuválni a zenekart egy fellépésre, a Papp László Budapest Sportarénába? Azt hittem hülyéskedik, de komolyan gondolta. Egy nemzetközi cég kelet-európai vezetőjeként rendszeresen csináltak nagyszabású rendezvényeket. Sem Janót, sem Orit nem kellett kétszer kérni. Basszusgitárosként  vegyész évfolyamtársunk, Pocsai Sándor szállt be a zenekarba.

– Mikor volt ez az Aréna? Hogy sikerült? Készült róla film- vagy videófelvétel?

– Az a fellépés végül play-back lett, nem a zenekar miatt, hanem a rendezvényhez alkalmazkodva. Akkor már egyébként élőben is jól tudtuk a műsort. 2008 szeptemberében voltunk az Arénában. Van róla felvétel, azóta elég jól dokumentáltak az Android fellépések, nagyon sok videó készült.

– Gondolkodtok valamiféle videó-antológiában? Mondjuk a highlight jellegű pillanatokból egy csokornyi a következő albumhoz, DVD-mellékletként?

–  Szerintem erre nem lenne olyan mértékű érdeklődés, hogy érdemes lenne megcsinálni. De házi használatra nem kizárt.

– Aztán együtt maradtatok. Az újrafelvett “Édentől keletre” album az Aréna kapcsán készült vagy már egy következő lépés volt?

– Már a koncert idején elhatároztuk, hogy újra felvesszük az anyagot. Jelentős motiváció volt, hogy több fellépésre is felkértek, a következő években nem csak Magyarországon játszottunk, hanem sok más országba is eljutottunk, és ezekre a helyekre mindig kellett új produkció.

– Mondasz néhány példát, merre léptetek fel?

– Szlovénia, Montenegró, Albánia, Horvátország, Szerbia.

– Hol készült az új studio verzió?

– A CD hanganyagát Kovács “Paty” Zoltán rögzítette, házistúdiós körülmények közt. A dobokat a próbahelyen rögzítettük, ami egy meglehetősen dohos pince volt.

– Miért döntöttetek új borítókép mellett?

– Süli István fényképei nem csak a borítón jelentek meg, hanem felhasználtuk háttérvetítéshez is, jól illeszkedtek az album hangulatához. 

Az eredeti írást itt találja.

Első helyezettekből aranyérmesek

Stylemagazin

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek