MegMinden
2021-07-03

Grela Alexandra

(kulter.hu)

Egy illusztráció akkor jó, ha inspiráló.

2021-ben Az Év Illusztrátora díjat A vakok és az elefánt című papírszínház vizuális megoldásáért Grela Alexandra vehette át. A Lengyelországban született művész festészetből szerzett doktorátust, majd érdeklődése az illusztráció felé fordult: különleges atmoszférájú képi világokat teremt, melyekkel számos gyerekkönyv és papírszínház lapjain találkozhatunk. Az interjú során saját „műhelyébe” enged betekintést: elveiről, munkamódszereiről, képei nyersanyagáról, illusztrációs trendekről mesél.

 

KULTer.hu: A díjazott alkotást megelőzően is dolgoztál már a műfajjal: Lázár Ervin A hétfejű tündére, Franck Pavloff Barna hajnala, illetve Kollár Árpád Félbevágott márciusa jelent meg papírszínházas formában a te rajzaiddal. Milyen sajátos feladatokkal

Szeretem és nagyra értékelem a kamishibai-t (magyar nevén a papírszínházat). A név részben elárulja e különös könyvforma titkát, valamint az eredetét is, mivel a kamishibai japán találmány. Egy viszonylag nagy kartontasakban általában tizenkét-húsz kötetlen lap van, amelyek egyik oldalán egy illusztráció található, a hátoldalon pedig a szöveg, amelyet a közönséggel szemben ülő előadó olvas fel, és közben a történet egymást követő jeleneteit mutatja be. A képeket egy nagy, kinyitható fakeret határolja, ami segít fókuszálni a nézőknek. Ezen a ponton tehát inkább néző-hallgatóval, mint olvasóval van dolgunk.

Ez valójában egy miniszínház, ahol a színészek helyét az illusztráció veszi át. Teljesen más befogadást és üzenetet tesz lehetővé.

Szó szerint képekkel mesél. Természetesen ez a forma különleges megközelítést igényel az illusztrátortól, akinek a szokásosnál fogékonyabbnak kell lennie rá, hogy megfelelő ritmust adjon a jeleneteknek. Sok területen késztet gondolkodásra, például a jelenetek sokfélesége nem boríthatja fel a nagy egész képi egységét, de a mechanikus ismétlődést is kerülni kell, mert unalmas lesz. Ez valójában nehéz forma, de talán éppen ezért olyan lenyűgöző.

Az eredeti írást itt találja.

Debrecen

A dánok nyerték a meglepetéscsapatok negyeddöntőjét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek