MegMinden
2021-06-10

Tech

(nuus.hu)

8,4 milliárd jelszó került fel a netre!

Minden bizonnyal jelentős számban tartalmazhat magyar netezők jelszavait is!

A világ eddigi legnagyobb kiszivárgott jelszógyűjteményre bukkant a napokban a egy, a hackerek körében elég népszerű fórumon. Egy RockYou2021 nevű felhasználó egy közel 100 GB-nyi dokumentumot töltött fel, amely összesen 8,4 milliárd egyedi jelszót tartalmaz – ami több, mint a bolygón élő emberek száma.

A portál megjegyzi, hogy a gyűjtemény több éves hackermunka eredménye, ezért az utóbbi időszak szinte összes jelszószivárgását tartalmazza. Kétségeink persze ne legyenek, szinte biztos, hogy számos újjal is bővült a lista. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a világon körülbelül 4,7-5 milliárd ember van online rájöhetünk, hogy valóban nagyon sokan lehetnek érintettek – ha nem mindenki.

Két helyen is ellenőrizhetjük, hogy kiszivárgott-e a jelszavunk. A Cybernews egy saját adatbázisba listázza ki a gyűjtemény összes jelszavát, így direkt rákereshetünk a sajátunkra – ezt ide bökve érhetjük el. A másik megoldás a ‘Have I Been Pwnd?‘ oldal, ami pedig az email címünk alapján mondja meg, hogy veszélyben vagyunk-e, avagy sem. Ezeket érdemes a következő napokban visszatérően csekkolni, ugyanis jelenleg is zajlik a feltöltés.

Az eredeti írást itt találja.

Schobert

A kormány mindent megtesz a magyar közúti fuvarozói ágazat megvédéséért

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek