MegMinden
2021-06-07

Műfű

(agroinform.hu)

Betiltják a műfüvet? Sok van a műanyag gyep rovásán

A szép, zöld gyep sokak vágya, azonban a fűnyírás és a locsolás körforgásából a műpázsit jelenthet kiutat. De nem minden a látvány!

 

A műpázsitok egyre élethűbb megoldást kínálnak, de amíg Magyarországon jelentősen nő a kereslet a műfű iránt, addig az Egyesült Királyságban már azon gondolkodnak, hogy a környezeti terhelésük miatt be kellene tiltani a használatukat.

Persze a műpázsit az Egyesült Királyságban is népszerű, ahol hazánkhoz képest a klímatikus viszonyok jobban kedveznek a "szép, zöld gyepnek".

A brit kormány elé fog került egy petíció, amely ennek a termékkategóriának a betiltását kéri, mert a műanyagból készült gyepszőnyegek amellett, hogy kiszorítják a szén-dioxid megkötésében szerepet játszó növényeket a kertekből, a rovarok életterét is beszűkítik. A műpázsitok elhagyása fontos lépés lehet a biodiverzitás fenntartásában.

Mindezen felül jelentő a műanyag használatából származó környezetkárosítás is, ami a műpázsitok teljes életciklusát, a gyártástól a hulladékkezelésig végigkíséri. A műanyag gyártása és színezése környezeti terhelést jelent, a használat során pedig mikroműanyagok juthatnak a talajba és a folyóvizekbe. A használat után pedig ott a hulladékkezelés és újrahasznosítás feladata.

Az eredeti írást itt találja.

Életeműdíj

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek