MegMinden
2021-05-25

Lakó Zsigmond

(dehir.hu)

Új életre kel ezen a nyáron a debreceni belvárosi udvar

Hogyan alakul a Batthyány utcai Desz24 kínálata? Milyen új lehetőség és milyen új programok várják a közönséget? Erről faggattuk Lakó Zsigmondot, a Debreceni Egyetemi Színház vezetőjét.

Sajátos helyzetben van a Debreceni Egyetemi Színház társulata. Túlzás nélkül állíthatjuk róluk, hogy kulturális hidat képeznek az egyetem és a város között, s így szinte mindenhol otthon vannak. Kapcsolataik révén izgalmas produkciókat hoznak a városba, fesztiválokat rendeznek, szeretnek kísérletezni, és mindig új és új utakat keresnek. Nem csupán az Egyetem tér környékén vannak otthon egy ideje, hanem a belvárosban, a Batthyány utcán is.

Dehir: Mivel töltötték az elmúlt heteket, és mire készülnek nyáron?

Lakó Zsigmond: Az elmúlt hetek a nyári nyitásra történő felkészülés jegyében teltek, az online próbákat jelenléti próbákra cseréltük, elkezdődött a programok szervezése, illetve új helyszínekkel gazdagodtunk: kulturális hasznosítási szerződést kötöttünk ugyanis Debrecen önkormányzatával a Batthyány utca 24. szám alatt található pincére, térre, illetve a tér melletti kis házra. Ezeket a tereket már az elmúlt években is használtuk áttételes lehetőségeken keresztül, de a jelenlegi konstrukció megkönnyíti majd a terek programozását, így több kulturális eseménnyel is tudunk idén jelentkezni. Az elmúlt időszakban így a terek szépítésén, az igényeknek megfelelő átalakításán is sokat dolgoztunk.

Dehir: Tavaly sokféle rendezvényen vehetett részt itt a közönség. Milyen tervek vannak az idei nyárra?

Lakó Zsigmond: A nyárra természetesen inkább szabadtéri programokkal készülünk, lesznek színházi előadások, ezen belül saját készítésű és meghívott produkciók, koncertek, de beszélgetések és könyvbemutató is. A vírus miatti elmaradt adósságunk a várossal és Csokonai Színházzal közös műfordítói pályázat hivatalos díjátadója, illetve a díjazott pályamunkák felolvasása – ezúttal a Csokonai Színház művészeivel együttműködve – a Somogyi Tibor vezetésével szervezett Deszgráfia sorozatban. Sok partnerünk van, elsőként említeném a szomszédunkat, a tér másik bérlőjét, a Debreceni Német Kulturális Fórumot, előreláthatólag ők is nagyon sok eseménnyel jelentkeznek majd bel- és kültéren egyaránt. Ha emlékeznek rá a debreceniek, tavaly nagy sikerrel zajlottak itt filmvetítéseik.

Az eredeti írást itt találja.

Légy hétköznapi zöld hős a piacon!

Sorozatról sorozatra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek