MegMinden
2021-05-24

300 euro

(papageno.hu)

Százezer forintnyi kultúrbérletet kapnak a francia fiatalok

300 euró értékben vásárolhat könyvektől a színházjegyen át a művészeti kellékekig mindent a kultúrbérlettel az a közel 800 ezer francia fiatal, aki idén tölti be a 18. életévét. 

A kultúrbérletet már Franciaország 14 körzetében tesztelték, most pedig az egész országra kiterjesztik. A 18. életévüket betöltő fiatalok egy applikáció letöltésével jutnak hozzá a 300 euró (nagyjából 100 ezer forint) értékű kultúrabérlethez. Ezt az összeget beválthatják színház-, mozi- vagy koncertjegyekre, tánckurzusokra, hangszerekre, művészeti kellékekre és bizonyos megszorításokkal online előfizetésekre is.

A kétéves próbaidőszak alatt 164 ezren jelentkeztek a teszt-kultúrbérletre és háromnegyedük legalább egyszer használta is.

Elsöprő többségben könyvet vásároltak belőle, de a hangszervásárlás, a mozijegyek is népszerűnek bizonyultak.

Évente közel 800 ezer francia fiatal ünnepli a 18. születésnapját Franciaországban.

A járvány miatt kényszerű bezárásokat most kezdik feloldani az országban, így ezen a héten nyitottak újra a francia mozik és múzeumok. A kultúrbérlet ötlete azonban nem emiatt született, ez volt Emmanuel Macron 2017-es elnöki kampányának egyik ígérete, amelyet most beváltott.

A francia elnök egy 30 másodperces TikTok- és Instagram-videóban jelentette be a kedvezményt. Itt példákat is hozott a lehetséges filmek, múzeumok, regények, mangák, videójátékok, rap vagy metál zenék közül, hogy mi mindenre lehet beváltani a kultúrbérletet. Azonban azt javasolta, hogy böngésszék át a kultúrbérlet oldalán a teljes listáért és mindenki maga döntheti el, mire költi az összeget.

Az eredeti írást itt találja.

Forinterősödés késő délután

Megkezdődött a brüsszeli európai uniós csúcstalálkozó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek