MegMinden
2021-05-16

Latzin Norbert

(beatkorszak.blog.hu)

75 éve született Latzin Norbert. Zsenijére jellemző, hogy már tizenkét éves korában felvették a Zeneakadémiára. Zenélt a Metróban, később a Bergendybe igazolt aztán saját zenekart alapított, Marionett Rt. néven

Kevesen ismerik Latzin Norbert nevét. Pontosabban báró von Latzinét, aki a magyar könnyűzene egyik megkerülhetetlen, ám méltatlanul elfeledett alakja, pedig az 1970-es évek elején a Bergendy-együttes tagjaként az egyik legjelentősebb és legsikeresebb szerzőpárost alkották Demjén Ferenccel. Azon túl, hogy generációjának zseniális dalszerzője volt, tragikus sorsa a Kádár-kor tipikus életút-torzója, példája annak, hogy a legtehetségesebb emberek is elveszhettek a legvidámabb barakkban.

 

A nemesi származású Latzin 1946. május 16-án látta meg a napvilágot Budapesten. Zenei zsenijére hamar felfigyeltek, már tizenkét évesen felvették a Zeneakadémiára. A különleges tehetségek között tanult, ott, ahol az egy évtizeddel később szintén csodagyereknek tartott Kocsis Zoltán, azonban Latzin hamarosan letért a komolyzenei pályáról.

Az eredeti írást itt találja.

Dr. György László

Az adókedvezmények hatására mintegy 240 ezer adózónak egyetlen forint szja-t sem kell fizetnie

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek