MegMinden
2021-05-12

Kádár Tamás

(index.hu)

Sokat segített volna, ha más európai országokhoz hasonlóan legalább működési támogatást kaptak volna az államtól a hazai fesztivál- és koncertszervezők.

Mindenképp túl fogjuk élni. Úgy számoltuk ki a költségvetésünket - azzal együtt, hogy fölvettünk egy hitelt -, ha az utolsó fillérig vissza kell fizetni a jegyek árát, azt is átvészeljük. De nem valószínű, hogy ez bekövetkezik, illetve nyilván tervben van idén a következő fesztiválszezon jegyértékesítésének elindítása is, amivel megint kicsit talán levegőhöz jutunk. Sokat segített volna, ha más európai országokhoz hasonlóan legalább működési támogatást kaptak volna az államtól a hazai fesztivál- és koncertszervezők.

Erről volt korábban egy emlékezetes bejegyzése, amelyben azt is szóvá tette, mennyire felháborítja, ahogy az emberek a szakmabelieket megítélik.

Így van. Tisztában vagyok vele, hogy amikor megy a szekér, a színpadi emberek hajlamosak a nagypályás életvitelre, de ne felejtsük el, hogy ők művészek, és pont ezért szeretjük őket. Másrészt azt gondolom, méricskélni, kinek rosszabb, és letorkolni valakit azért, mert szóvá teszi, milyen nehéz helyzetben van, mérhetetlenül felháborító. Gondolok itt arra, amikor azt mondták, menjenek el a zenészek kapálni, hogy megtudják, mi a munka. A kultúrát és a művészetet így kezelni számomra vérlázító. Talán pont ez volt, ami akkor elindította az ujjaimat a billentyűzet felé. Sajnos egyébként azt látom, más szektorokban is ugyanez történik, a tanárokat és a színészeket is így kezelik. Pedig kultúra nélkül nem egészséges a társadalom, és most látszik csak igazán, micsoda reveláció az embereknek, amikor egy-egy kulturális eseményen részt tudnak venni, és hogy ez mennyit segít kijönni a posztcovid stresszből. A bezártságot nagyon sokan traumaként élték meg, egy kis empátiával talán el tudjuk képzelni, hogy a fiatalokban ez milyen feszültségeket okozott egy év alatt. Érthető, hogy most már szabadulnának.

A tömegrendezvényeket valószínűleg védettségi igazolványhoz kötik majd. Önnek mi a véleménye erről?

Legalább tíznél tart azoknak a kísérleti koncerteknek a száma, amelyeket Európában szerveztek pont azért, hogy megnézzék, hogyan lehet biztonsággal tömegrendezvényeket tartani. Egyelőre az derült ki, ha a résztvevők negatív teszttel, vagy már beoltva, azaz „védetten” jönnek, akkor pusztán attól a ténytől, hogy buliznak és több ezren összeterelődnek, nem terjed a vírus akkor sem, ha nincs rajtuk maszk, illetve nem tartják a távolságot. Nem vagyok a pandémia szakértője, de azt gondolom, ha majd lehet újra fesztiválozni, akkor nem maszkban és távolságtartással kell megszervezni a rendezvényeket, hanem úgy, ahogy ezt szeretjük vagy megszoktuk. Az egy másik kérdés, hogy a beléptetésnek milyen feltételei lesznek. Remélem, hogy az év második felében lehet már Magyarországon fesztiválokat tartani, és egy kicsit levegőhöz jut a szakma. Azt gondolom, maximum 10 ezer körüli létszámmal engedik majd ezeket a rendezvényeket, védettségi igazolvánnyal. Ezzel lehet vitatkozni, de fölösleges. Egy kormánynak az a dolga, hogy intézkedéseket hozzon, és tervei legyenek. Ha az a döntés, hogy védettségi igazolvány kell, akkor azt el fogja fogadni a szakma.

Az eredeti írást itt találja.

Puskás István

Istenes Bence

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek