Médiapiac
2021-04-03

Ezért nem biztonságosak még az önvezető autók

Nagy vihart kavart az eset, amikor egy önvezető Tesla Model 3-as fékezés nélkül rohant bele egy felborult teherautóba. Mi okozhatta a balesetet, és mi köze ennek a Sheffield romboló négy évtizeddel ezelőtti tragédiájához? Részletek a Totalcar.hu-n.

Úgy gondolom, hogy ez év végén, de legkésőbb a jövő évben eljutunk oda, hogy az emberi közbeavatkozás inkább ront majd a biztonságon - jelentette ki Elon Musk egy még 2019 áprilisában adott interjúja során. Tudjuk róla, hogy szeret magabiztosan nagyokat mondani, de kevesen gondolták volna, hogy az élet úgy cáfol rá a kijelentésére, ahogy az a valóságban megtörtént. Közel négymillióan látták már azt a videót, amin egy önvezető programot (Autopilot) használó  Tesla Model 3-as lassítás nélkül rohan bele  az autópályán heverő, felborult teherautóba. Nem egy hirtelen lefékezőbe, nem egy hídról hirtelen elé zuhanóba, percek óta stabilan az úttesten hevert.

A videó alapján egyértelmű, hogy ez éppen egy olyan eset, ahol az emberi közbeavatkozás nem rontott, hanem éppen javított volna a biztonságon. Egy éber sofőr már régen vagy sávot váltott volna (mint tette mindenki más), vagy a fékre lépett volna. Úgy meg különösen, hogy a teherautó sofőrje a saját életét kockáztatva próbálta meg felhívni a veszélyre a közeledő járművek, köztük a Tesla Model 3-as figyelmét. De ne legyünk teljesen igazságtalanok Elon Muskkal szemben, kijelentésével nyilván nem a már régebb óta az utakat járó Teslákra gondolt, hanem azokra, amelyek a 2020-tól készülőkre. Közöttük például a Model Y-ra és a nemrég modellfrissítésen átesett Model S-re és Model 3-asra.

Ezzel együtt már a balesetet elszenvedő, modellfrissítés előtti Model 3-as önvezető rendszere is figyelemre méltó baleset-elkerülő arzenált vonultatott fel. Összesen nyolc kamerát, két radart és tizenkét ultrahangos radart. Az utóbbiaknak persze nem sok közük lehetett a történtekhez, hiszen hatótávolságuk alig nyolc méter. Feladatuk így az autó közvetlen környezetének feltérképezése és a parkolás megkönnyítése. A kamerák közül három azonban konkrétan előre néz, és a radarok is az autó előtti teret pásztázzák. Hogyan eshetett mégis meg az, ami megesett?

A folytatás: ITT.

Isten a bajban is hűségesen szeret

Kalmár Zsolt bizakodik

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek