Médiapiac
2020-12-26

Lovasi András interjú

A Kiscsillag frontemberét a karanténidőszak tanulságairól és a zenekar közelgő online koncertjéről kérdezte a szeretlekmagyarorszag.hu.

Szeptember óta először lép színpadra a Kiscsillag december 30-án: a TRIP hajón adnak koncertet, természetesen közönség nélkül, de HD minőségben közvetítve. Ennek apropóján tettünk fel néhány kérdést Lovasi Andrásnak.

– A Kiscsillag kihozta a maximumot a nyári enyhítésekből, gyakorlatilag folyamatosan jártátok az országot 500 fős bulikat adva. Milyen élmény volt ez a turné?

– Rendhagyó volt nyáron azokat a klubokat végigjárni, ahol tavasszal és ősszel szoktunk turnézni. Ezeket a koncerteket szeretjük a legjobban, mégsem így terveztük a tavasszal megjelent Tompa kések lemezünk bemutatóját.Úgy láttuk, hogy az emberek az enyhítések ellenére óvatosabban járnak koncertre, sokan inkább úgy döntöttek, otthon maradnak.

Az ötszázas szám egyébként jónak bizonyult: aki úgy döntött, ugyanúgy ugrálhatott elöl, aki pedig szeretett volna szellősebb részen szórakozni, találhatott a térben olyan helyet, ahol biztonságosan bulizhat.

– Mennyire viselt meg az elmúlt két hónap, amióta újra nem lehet koncertezni?

– Zenéléssel, turnézással töltött harminc év után nyilván természetellenes így létezni. Ugyanakkor így lett időm az új dalaim írásával és a következő lemezem felvételeivel foglalkozni.

– Milyen 2020-as terveitek nem valósultak meg? Mit sajnálsz legjobban ezek közül, és mit próbáltok meg átmenteni 2021-re?

– Két fontos Kiscsillag-koncert is elmaradt: a tavaszi nagy lemezbemutató az Akváriumban, illetve a Budapest Parkban ünnepeltük volna a zenekar tizenöt éves születésnapját. Mindkettő elmaradása fájó, be lehet pótolni, de az már ugye, nem ugyanaz, nem ugyanolyan. A Fishing on Orfű fesztivál elmaradása szintén neuralgikus pont.

– Sokan adtak ki idén új lemezt úgy, hogy év elején még csak nem is tervezték. Téged megihletett dalszerzőként a karanténidőszak?

– A Tompa kések Kiscsillag-lemez megjelenése gyakorlatilag ugyanabban a pillanatban történt, amikor Magyarországon berobbant a járvány, és elindultak a szigorító intézkedések.

A következő szólólemezem anyaga már egy-másfél éve körvonalazódik, a karantén persze segített a haladásban, és gyakorlatilag már kilencven százalékos állapotban van.

– Többen már márciusban elkezdtek online koncerteket adni, az viszont az ősz újdonsága, hogy ezeket kötelezően fizetősként hirdetik meg. Volt bennetek kétely, mekkora kereslet lesz rá?

– A Kiscsillaggal december 30-án tartunk egy élő streamkoncertet, ez nekünk és a közönségnek is teljesen új helyzet, nincsenek kialakult jegyvásárlói szokások, amivel lehetne számolni. Az utolsó pillanatig nem fogjuk megtudni, hogy hogyan fogadja mindezt a közönség.

– Mit tehettek azért, hogy többet adjon egy ilyen esemény a nézőnek, mintha egy korábbi felvételt indítana el a YouTube-ról?

– A műsort a jegyvásárlók igényei alapján állítjuk össze: kérhetnek dalt, sőt „kívánságkosár” jellegű üzeneteket küldhetnek egymásnak.

– Számotokra milyen érzés üres nézőtérnek játszani?

– A raktárkoncerttel már kipróbáltuk ezt, megszokni nem lehet, nincs meg a koncertnek az egyedi, sajátos története és íve, mintha élő közönségnek játszanánk. Eltűnik az interakció.

– Vannak még hasonló terveitek/felkéréseitek, ha elhúzódna a rendezvénytilalom?

– Úgy látom, a könnyűzene ennél többet nem tud tenni ilyen mozgástérben.Új anyagokkal, online eseményekkel lehet próbálkozni, de mi is csak arra várunk, hogy hagyományosan elindulhasson a koncertezés. Nincs mit tenni, ki kell várni.

– Mennyire vagy bizakodó a jövő évi fesztiválszezonnal, különösen a Fishinggel kapcsolatban?

– Minden a járványhelyzettől függ, és biztos, hogy jövőre sem lesz hagyományos a fesztiválszezon. Nehéz lesz ismét a dátumokkal számolni. A Fishinggel egy nyár eleji és egy nyár végi időpontot is kitűztünk, bizakodunk, hogy legalább az egyik összejön.

Láng Dávid/www.szmo.hu 

Robert Lewandowski lett 2020 legjobb európai sportolója

Papp László elmondta, mire költik a kormányzati segítséget

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek