Médiapiac
2020-12-17

Szállást, étkezést és anyagi juttatást is kapnak az önkéntes hallgatók

Ösztöndíj és fizetés mellett jelentős tanulmányi és vizsgakedvezményeket is kapnak azok az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók, akik kiveszik a részüket a koronavírus-járvány elleni védekezésből - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A koronavírus-tesztelésben és a betegellátásban segédkező fiatalokat a 2021-es tanévben nem lehet átsorolni fizetős képzésre, de félévközi beszámolók, dolgozatok alól is mentesülhetnek.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere néhány hete jelentette be, hogy a védekezésbe bevont hallgatók könnyített feltételek mentén teljesíthetik a szemesztert. Azóta megszületett a vonatkozó kormányrendelet, amely rögzíti a részleteket - írták.

Az orvos- és egészségtudományi képzésben tanulók önkéntes alapon részt vesznek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűrési és egyéb operatív feladataiban. Ezentúl a fiatalok kirendelés alapján a célzott iskolai, óvodai és hivatali tesztelésekbe, továbbá a kórházak betegellátó tevékenységébe is bekapcsolódtak.

A Magyar Nemzet az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott tájékoztatásra hívatkozva arról írt, hogy a november 29. és december 20. közötti időszakban az OMSZ hétköznapokon átlagosan 555, hétvégén pedig 173 önkéntes hallgató részvételével számol.

Az iskolai szűrésekben az első két hét során 1624 hallgató vett részt, és több százan dolgoznak jelenleg is a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon zajló tesztelésben. Gyógyító tevékenységre eddig összesen 967 diákot rendeltek ki. Az egészségügyi ellátásban részt vevő hallgatók száma ennél magasabb, mivel sokan már eleve önkéntesként dolgoztak valamelyik szolgáltatónál, és ők nem szerepelnek a kirendeltek között.

A fertőzöttek száma 74,1 millió, a halálos áldozatoké 1,64 millió a világon

42 év szolgálat után nyugdíjba vonul Derencsényi István

MTI

Szerző
Hasonló cikkek