Kultúra
2020-11-24

Az idei Malter fődíjas alkotását Chicagóban duplán is díjazták.

Októberben Debrecenben a Malter filmfesztiválon is láthattuk, most pedig nagy sikert aratott a Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon Szövényi-Lux Balázs kisfilmje, a Katapult a gyerekzsűri legjobbnak járó díját és az ifjúsági zsűri elismerésért is kiérdemelte.

A 37. Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál november 13. és 22. között zajlott. A világjárvány miatt a gyerekfilmek rangos versenyét idén online formában rendezték meg. A rövidfilmes versenyprogramban összesen 242 alkotás szerepelt, amelyek közül a legjobb élőszereplős filmnek járó díjat a gyerekzsűri a Katapult című filmnek adta. A fiatal nézőknek szóló magyar kisfilmet az ifjúsági zsűri ugyanebben a kategóriában második helyezetnek választotta. 

Katapult 1990-ben játszódik, mikor az amerikai Nana Magyarországra látogat a családjával, akik a kommunizmus idején hagyták hátra az országot. Nana ekkor ismerkedik meg Gauval, akivel a néhány napos ünnepek alatt egymásba szeretnek. Mikor a lány visszautazik az USA-ba, a fiatal Gau egy különös gépet épít, mely reményei szerint Amerikába katapultálja. A film főszerepeiben Fazakas Bendegúz (Gau), Gáspárfalvi Dorka (Nana), Kovács Lajos (nagypapa) és Kálloy Molnár Péter (rendőr) látható.

A film író-rendező-vágója Szövényi-Lux Balázs, producere Farkas Ádám és Fülöp Péter, operatőr Vass Gergely, vágó Várfoki Zoltán, látványrendező Fekete Anna, zenéjét Józsa Tamás és Kutrik Bence szerezte, a jelmezt Bognár Hajnalka tervezte. A kisfilm a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült. 

A Katapult korábban elnyerte a zsűri különdíját a Seattle-ben tartott Children's Film Festival-on, a 2019-es Busho-n elnyerte a legjobb színész díját, legutóbb pedig októberben, a Malter Vándor Filmfesztiválon választották a legjobbnak. Legközelebb a világ legnagyobb gyerekfilmfesztiválján, az indiai International Kids Film Festivalon száll versenybe.

„Hiányozni fognak a szurkolóink”

KATA enyhítést kér a zeneipar a pénzügyminisztertől

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek