Kultúra
2020-11-15

Egyszerre koncert színház és mozi

David Byrne a Grammy és Golden Globe díjas zenész, a Talking Heads egykori gitárosa 66 éves korára még magasabb csúcsokat kezd döntögetni.

David Byrne 2018-ban kiadott American Utópia című lemezének tavaszi koncertturnéja a korona vírus miatt elmaradt. Szerencsére az elmúlt évben ültetett közönség volt néhány előadás. Többek között New Yorkban a Broadway-n is játszották.  Ezen előadáson forgatott koncertfilmet Spike Lee Oscar-díjas amerikai filmrendező, színész.

Az American Utópia című film világpremierje a torontói nemzetközi filmfesztiválon volt ez év őszén. David Byrne mellett még 11 zenész mellett lép fel, (javarészt ütősök) mindegyikük vezeték nélküli, hordozható hangszerekkel jön-megy. Merthogy fix hely nincs, egy jól megtervezett koreográfia alapján, egyenruhában játssza  végig az összes zenész az előadást.  A muzsikusokon és hangszereiken kívül minden mást száműzött a színpadról, eleve olyan egyedi hatást született, amiben a néző úgy érzi, inkább modern színdarabot néz, mint koncertet. 

A zseniális Spike Lee rendező képes volt visszaadni  a koncertélményt, mintegy kárpótolván az elmaradt tavaszi előadásokat. 

És, hogy milyen ember David Byrne? Talán-e pár soros nyilatkoztatóból is érzékelhető. 

Ha van némi szabadidőm akkor elmegyek biciklizni. Megkérem a barátokat, hogy csatlakozzanak hozzám. Megyünk Brooklynba, Queensbe, a Bronxba, bárhová, és csak felfedezzük a különböző negyedeket.

A jövő évtől jelentősen megváltoznak a kötelező jótállás szabályai Magyarországon

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek