Külföld
2022-01-13

Romániában az idéntől személyenként két öreg járművet is ki lehet vonni a forgalomból a roncsautóprogram keretében

Romániában az idéntől személyenként két öreg járművet is ki lehet vonni a forgalomból a roncsautóprogram keretében, amelynek az idei költségvetése 1,24 milliárd lej (1 lej 71,81 forint), jelentette be csütörtökön Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter egy bukaresti sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy az idén már február elején indul a program, amelynek keretében két öreg autót is leadhatnak a roncstelepre azok, akik új járművet szeretnének vásárolni a beszolgáltatott használt járműért vagy járművekért cserében kapott állami támogatás felhasználásával.

Ennek a módosításnak köszönhetően az idén 12 ezer lej támogatásban részesülhet az, aki két, tizenöt évnél öregebb autót von ki a forgalomból, amelyek legalább hat évet közlekedtek Romániában. Eddig nyolc év volt ez utóbbi követelmény, így most bővül a kedvezményezettek köre. Két, tizenöt évnél nem öregebb autó esetén 9 ezer lej a támogatás.

Hangsúlyozta: a cél továbbra is változatlan, minél több elöregedett autót akarnak kivonni a forgalomból. Rámutatott: újdonságnak számít az is, hogy egy év helyett három évre hirdetik meg a programot, amely így kiszámíthatóbbá válik. A program költségvetését 2023-ban és 2024-ben is 10 százalékkal növelik az előző évekhez képest.

Új feltételt jelent, hogy az új hibrid vagy tisztán elektromos autók vásárlása esetén csak akkor lehet igénybe venni az ehhez kapcsolódó állami támogatást, ha a vásárló beszolgáltat legalább egy roncsautót. Tavaly ez nem volt kötelező.

A miniszter elmondta: azzal hogy két használt autó leadását teszik lehetővé egy személynek, illetve az elektromos autót vásárlók kötelezése egy öreg jármű leadására mind azt a célt szolgálják, hogy hatékonyabbá tegyék a programot. Románia az Európai Bizottsággal szemben vállalta, hogy 2026-ig legalább 250 ezer öreg és szennyező autót von ki forgalomból.

Egy leadott, 15 évnél nem öregebb jármű után 6000 lej állami támogatás jár, ez a támogatás 7500 lejre nő, ha a jármű 15 évnél öregebb.

A teljesen elektromos autót vásárolni óhajtók egy roncstelepre leadott jármű után maximum 46 500 lej támogatást kaphatnak, két öreg jármű leadása esetén pedig maximum 51 ezer lejt. Románia 18 évvel ezelőtt indította a roncsautóprogramot, amelynek keretében több mint 700 ezer új járművet vásároltak.

Változik az Árnyéknyúl

MTI

Szerző
Hasonló cikkek