Külföld
2022-01-10

Horvátországban is jelenléti oktatással indult a tanév második féléve

A koronavírus-járvány ötödik hullámának kezdetén, több ezer diák és több száz tanár kimaradásával indult el Horvátországban a második félév az iskolákban - közölte az oktatási minisztérium hétfőn.

A közlemény szerint összesen 4116 tanuló és 990 iskolai dolgozó koronavírus-tesztje pozitív, ezen felül pedig 1700 diák és 118 tanár van karanténban országszerte. Horvátországban tíz napig tart a karantén. Kontaktszemélyek esetében negatív vírusteszttel hét napra rövidíthető az elkülönítés, ha az illető 120 napon belül átesett a fertőzésen vagy két oltást vett fel.  
A válságstáb legújabb döntése szerint az előző félévtől eltérően ötödik osztálytól akkor is maszkot kell hordania mindenkinek, ha betartható a kötelező távolság.
A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 1578 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben negyvenen hunytak el. Kórházban 1893 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 269 098-an kaptak védőoltást, közülük 2 163 972-en már a második adagot is felvették.
A szomszédos Szlovéniában hétfőre 2515 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és hét beteg halt meg. Kórházban 572 beteget ápolnak, közülük 157-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 253 566-an kaptak védőoltást, közülük 1 195 522-en mindkét adagot felvették.
Szlovéniában szerdától a decemberihez hasonló oltási akciónapok indulnak, az egész ország területén előzetes regisztráció nélkül lehet felvenni a koronavírus elleni valamelyik vakcina egyik adagját.
Janez Poklukar egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az akció célja a lakosság átoltottságának javítása és az omikron variáns miatt leterhelt egészségügyi intézmények védelme.
A kórházban kezelt betegek 73 százaléka, az intenzív osztályon fekvő betegeknek pedig a 85 százaléka nincs beoltva - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az úgynevezett hosszú-Covid szindróma is többségében az oltatlanokat érinti.

Nyíregyházán lesz az idei fedett pályás atlétikai országos bajnokság

Tűz volt egy Jerikó utcai társasházban

MTI

Szerző
Hasonló cikkek