Külföld
2021-12-25

Betlehemben a Szentföldön élő keresztények töltötték meg a templomokat az éjféli misén

Idén Betlehemben a Szentföldön élő keresztények töltötték meg a templomokat az éjféli misén, zarándokok és turisták nélkül ünnepeltek a beutazási korlátozások miatt,

Jézus szülővárosában, Betlehemben ebben az évben a szokásosnál jóval szerényebben, de a tavalyi zárlathoz képest már vidámabban, mindössze több száz ember részvételével tartották az éjféli misét a Születés Templománál.
    Izrael november végén lezárta határait a külföldiek beutazása előtt a jóval fertőzőbb omikron koronavírus változat távol tartása érdekében, és ezért zarándokok és turisták nélkül, a helyi keresztények és az Izraelben dolgozó keresztény vendégmunkások részvételével ünnepeltek Betlehemben.
   

 Pierbattista Pizzaballa érsek, latin pátriárka a Születés Temploma épületegyüttesében található katolikus Szent Katalin templomban tartott éjféli misén hangsúlyozta, hogy idén vidámabb a karácsony Betlehemben, mint tavaly.
    Egy évvel ezelőtt a Covid-19 egészségügyi korlátozásai miatt csak néhány embert engedtek be a  Szent Katalin templomba, de idén ismét megtölthették a hívők a templomot.

    "Ma a hívek megtöltik a templomunkat, és a város ünnepel. A tavalyi karácsonynál sokkal nagyobb a részvétel és ez biztató jel" - mondta a pátriárka éjféli szentmise homíliájában.  
    Pizzaballa azonban azt is kifejtette, hogy az öröm még mindig nem teljes, mert hiányoznak a zarándokok. A Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló Betlehembe csak az Izrael ellenőrzése alatt álló átkelőhelyeken lehet belépni, de az izraeli repülőteret és a nemzetközi átkelőhelyeket lezárták a külföldi látogatók számára.  
    "Az öröm teljességéhez még hiányoznak a zarándokok, akik már második éve nem lehetnek velünk a jelenlegi egészségügyi vészhelyzet miatt, amely tovább tart, mint korábban feltételeztük" - magyarázta az érsek.
    "Imádkozunk értük és egyben imáinkkal kérjük, hogy mindennek mielőbb vége legyen, és Betlehem városa ismét tele legyen zarándokokkal, ahogy az rá jellemző" -tette hozzá Pizzaballa.  
    

Miközben a Palesztin Hatóság területén lévő, és izraeliek számára belépési tilalommal sújtott Betlehemben súlyosan érezhető volt a külföldiek hiánya, Jézus nevelkedésének Izraelben található helyén, a galileai Názáretben valódi ünnepi hangulat volt.
    A külföldre utazástól szinte teljesen eltiltott izraeliek tömegesen utaznak a városba, izraeli helyi turisták özönlötték el az utcákat és a szent helyeket. A város tele van feldíszített karácsonyfákkal, karácsonyi díszkivilágítás és vásár gondoskodik az ünnepi hangulatról.
 

Karácsony öröme vigasztalást hoz és biztonságot ad

Mi lett volna, ha…?

MTI

Szerző
Hasonló cikkek