Külföld
2021-09-02

Moszkva a belügyeibe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket

A belügyeibe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket az orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

 Elfogadhatatlan, és beavatkozásnak tekinthető, hogy nagy amerikai IT-vállalatok, mint az Apple és a Google, nem reagálnak az általuk terjesztett "szélsőséges" anyagokra vonatkozó hivatalos kérdésekre az orosz parlamenti választások küszöbén - mondta Marija Zaharova.
   

 "Úgy véljük, hogy az ilyen arrogáns, szelektív magatartás, valamint az illetékes orosz szervek ismételt, a szélsőségesnek minősítettet tartalmakkal kapcsolatos felhívásainak demonstratív figyelmen kívül hagyása az aktuális választási folyamatokkal összefüggésben, már valóban elfogadhatatlanná válik" - mondta a szóvivő.
    Zaharova közölte: a két amerikai vállalat olyan körülményeket alakít ki, amelyek "bőven értelmezhetők nemcsak a belügyekbe, hanem a választási politikai folyamatba való beavatkozási kísérletként is".
   

 "Úgy gondoljuk, hogy az amerikai informatikai monopóliumok további hozzájárulása a tiltott anyagok terjesztéséhez, joggal értelmezhető az orosz állam belügyeibe való beavatkozásként" - mondta.
    Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) csütörtökön arra figyelmeztette az Apple-t és a Google-t, hogy bírsággal sújthatja őket, ha nem távolítanak el egy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szövetségesei által készített applikációt alkalmazásboltjukból.
    A program megmutatja, hogy az egyes választókerületekben ki a legesélyesebb a parlamentbe kerülésre a kormányzó egységes Oroszország jelöltével szemben.
    A Roszkomnadzor szerint az alkalmazás eltávolításának megtagadása az orosz belügyekbe való beavatkozásként minősíthető.
 

   Az orosz választók szeptember 17-19. között szavaznak a szövetségi parlament alsóházának mandátumairól. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, további háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás sorsa is.
   

 Júniusban egy moszkvai bíróság szélsőségesnek minősített és betiltott három, Navalnijhoz fűződő szervezetet. Ezt követően Oroszországban elfogadtak egy törvényt, amely megtiltja, hogy a szélsőségesnek minősített csoportok, köztük a Kreml legismertebb - bebörtönzött - kritikusa, Alekszej Navalnij és szövetségesei induljanak a választáson. Több ellenzéki hangvételű sajtóorgánumot idegen ügynöknek minősítettek.

92. Ünnepi Könyvhét - Megnyílt az országos eseménysorozat

Kitüntetés

MTI

Szerző
Hasonló cikkek