Külföld
2021-08-16

Az EMA megkezdte a RoActemra gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásának értékelését

A hágai székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői sajtóközleményében bejelentette, hogy megkezdte a tocilizumab hatóanyagú RoActemra gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásának értékelését súlyos koronavírusos eseteknél.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve olyan felnőtt betegek esetére terjesztené ki az orvosság használatát, akiket kórházban ápolnak, kortikoszteroid-kezelésben részesülnek és extra oxigénre vagy lélegeztetőgépre szorulnak.

Az EMA humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága a súlyos fertőzéssel kórházban kezelt betegeken végzett négy nagy kutatás eredményeit fogja gyorsított vizsgálaton keresztül értékelni, hogy eldöntse, engedélyezi-e a gyógyszer alkalmazását ilyen esetekben.

A RoActemra a klinikai vizsgálatokon ígéretesnek bizonyult a koronavírus-fertőzés eseteiben, a kutatások kimutatták, hogy a hatóanyaga csökkentette a halálozási kockázatot és lerövidítette a gyógyulási időt is. Júniusban az amerikai egészségügyi hatóság jóváhagyta alkalmazását olyan koronavírusos pácienseknél, akiknek oxigénterápiára volt szükségük.

Az EMA értékelésének nyilvánosságra hozatala október közepére várható.

A Roche svájci gyógyszeripari vállalat készítményét általában gyulladáscsökkentő hatása miatt a súlyos reumatoid ízületi gyulladás ellen írják fel az orvosok. A gyógyszer ezen alkalmazását 2009-ben engedélyezték az Európai Unióban.
 

Virágudvar az Ifi Házban

Ferenczi János góllal ünnepelte 150. NB I-es meccsét

MTI

Szerző
Hasonló cikkek