Külföld
2021-07-02

Nőtt júniusban a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban

Júniusban az elemzők által várt csökkenés helyett nőtt a munkanélküliségi ráta a májusi 14 havi mélyponthoz képest az Egyesült Államokban, miközben a foglalkoztatottak száma is emelkedett a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteki jelentése alapján.

Júniusban 5,9 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta a 14 havi mélypontnak számító májusi 5,8 százalékról, ami azonban még messze meghaladta a koronavírus-válság előtti szintet. Elemzők 5,7 százalékos munkanélküliségi rátát vártak júniusra.
    

A válság miatt a legmagasabb munkanélküliségi ráta tavaly áprilisban alakult ki az Egyesült Államokban, 14,7 százalékos. A válság által még nem érintett utolsó hónapban, februárban 3,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A válság hatása már márciusban kezdte éreztetni hatását, amikor 4,4 százalékra ment fel a munkanélküliek aránya. A tavaly áprilisi csúcs után fokozatosan csökkent a ráta, májusban már 11,1 százalékos volt.
    

A munkanélküliségi ráta emelkedett ugyan júniusban az előző havihoz képest, a nem mezőgazdasági ágazatokban azonban a vár 700 ezernél több, 850 ezer új alkalmazott állt munkába a májusi 583 ezer után. A foglalkoztatottak számának júniusi növekedése 10 hónapja a legnagyobb volt. A növekedés túlnyomó része a szolgáltatóipari ágaztoknak volt köszönhető.
    

A foglalkoztatottak számának növekedésével együtt is 6,8 millióval vannak még kevesebben állásban mint a válság előtt voltak. A meghirdetett állások száma áprilisban 9,3 millióra emelkedett, az adatgyűjtés 20 éves történetében a legmagasabbra. A munkanélküliek száma a májusihoz képest 168 ezerrel 9,48 millióra emelkedett júniusban. A válság hatásainak enyhítésére bevezetett extra munkanélküliségi támogatás, havi 300 dollár, a jelek szerint sokakat távol tart a munkaerőpiacról. 

Jók-e az „import jogintézmények”?

Megvan az 5,5 millió beoltott, holnaptól búcsút inthetünk a maszknak

MTI

Szerző
Hasonló cikkek