Külföld
2021-06-19

Biden ismét az oltások felvételére kérte az amerikaiakat

Akik még nem oltották be magukat a koronavírus ellen, minél előbb tegyék meg, ugyanis az új delta variáns különösen veszélyes - a többi között erről beszélt Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban.

"Még akkor is, ha hihetetlen haladást értünk el, ez (a delta variáns) továbbra is súlyos és halálos fenyegetést jelent" - mondta Biden. Az elnök kiemelte, hogy az új változat a be nem oltott embereket még kiszolgáltatottabbá teszi.
 

   "Ez egy olyan változat, amely könnyebben átvihető, halálosabb, és különösen veszélyes a fiatalokra. De jó hír, hogy megvan a megoldás" - fogalmazott Biden.
    Az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy az oltás a leghatékonyabb védekezési forma a változattal szemben - tette hozzá.
  

  Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója pénteken azt mondta, hogy a delta variáns valószínűleg a következő két-három hónapban meghatározó lesz az Egyesült Államokban. A szakember azt is kiemelte, hogy az új változat a legfertőzőbb, és nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegségeket azoknál, akiket nem oltottak be.

    Biden arra buzdította az oltással kapcsolatban hezitáló amerikaiakat, hogy konzultáljanak barátaikkal, családtagjaikkal és orvosukkal. Az elnök ismét felsorolta azokat a lépéseket, amelyeket az általa vezetett adminisztráció tett az utóbbi hónapokban, hogy kényelmesebb legyen a lakosságnak az oltások felvétele.
    Példaként említette az Uber és Lyft közösségi személyszállítással foglalkozó vállalattal kötött megállapodást, amelynek értelmében ezek a cégek július 4-ig ingyenesen szállítják az oltópontokra azokat az utasokat, akiknek szükségük van a segítségre.
   

 "Július 4-én ünnepeljük függetlenségünket a vírustól, miközben megünnepeljük nemzetünk függetlenségét is. Azt akarjuk, hogy ezt mindenki megtehesse" - fogalmazott Biden.
  

  Az amerikai elnök bejelentette azt is, hivatalban töltött 150 napja alatt sikerült elérni, hogy már 300 millió oltást adtak be az Egyesült Államokban. Ezenkívül felhívta rá a figyelmet, hogy az erőfeszítéseknek köszönhetően csökkent a koronavírus-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma is.
    Biden május elején jelentette be legújabb, a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos célját, amely szerint július 4-éig 160 millió felnőtt amerikai a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltását megkapja. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-ei függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak.
    Szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy nem sikerül ezt a célt teljesíteni. Jelenleg a 18 évesnél idősebb amerikaiak 65 százaléka kapta meg legalább az egyik adag oltását.
   

 Az elnök pénteki beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy azokban az államokban, ahol az oltási arány alacsonyabb, a fertőzések és a kórházban ápoltak aránya sem csökkent kellő mértékben.
    "Az az igazság, hogy a halálesetek és a kórházi ápolások száma drasztikusan csökkent azokon a helyeken, ahol az embereket oltják, és az alacsonyabb oltási aránnyal rendelkező államokban a kórházi ápolás sok helyen nem csökken, sőt bizonyos helyeken emelkedik" - fogalmazott Biden.
 

Életbe lépett a hőségriasztás

Mától egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugatiban

MTI

Szerző
Hasonló cikkek