Külföld
2021-05-22

A koronavírus elleni beoltottság felgyorsulásával az EU-nak fel kell készülnie újranyitásra

A beoltás felgyorsulásával az Európai Unió a koronavírus-járvány új szakaszába lépett, az unió feladata most az, hogy felkészüljön a nyár előtti újranyitásra - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken a tagállami vezetőknek küldött, hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a személyes részvétel mellet Brüsszelben, kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében üdvözölte, hogy az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodást kötöttek a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós tanúsítvány bevezetéséről.
"Az unión belül szabad mozgás megkönnyítése érdekében folytatnunk kell munkánkat, mindazonáltal rendkívül fontos éberen figyelnünk a koronavírus új változatainak megjelenését, és készen kell álljunk a szükséges lépések megtételére" - fogalmazott.
Tájékoztatása szerint a hétfő este 19 órakor kezdődő munkavacsorát külpolitikai kérdéseknek szentelik. Mivel Moszkva jogtalan és provokatív lépései folytatódnak mind az EU tagállamain belül, mind azokon kívül, a vezetők vitát folytatnak Oroszországról - közölte.
Áttekintik továbbá az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodást. Ezzel kapcsolatban Michel kijelentette: a megállapodást és annak jegyzőkönyveit teljes mértékben végre kell hajtani a kölcsönösen előnyös kapcsolat és a szoros partnerség kialakítása érdekében. Elmondta, a tanácskozáson röviden kitérnek a közel-keleti helyzetre is, valamint előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.
A keddi megbeszélés középpontjában a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése áll. Hozzátette, a tagállami vezetők megvitatják a koronavírus elleni oltóanyagok globális igényeinek kielégítésére irányuló uniós erőfeszítéseket, és azt, hogy az EU hogyan és milyen mértékben fokozhatja az vakcinamegosztást a világ többi részével. A keddi munkanap témái között továbbá a klímaváltozás kérdése is szerepel - közölte levelében az Európai Tanács elnöke.
 

Becsületéremmel tüntetett ki egy 94 éves háborús veteránt Joe Biden amerikai elnök

Ötszettes magyar győzelem az osztrákok elleni nyitányon

MTI

Szerző
Hasonló cikkek