Külföld
2021-05-19

Szlovéniában a jövő héttől megkezdik a tanulók tesztelését

Megkezdik a tanulók önkéntes koronavírus-tesztelését a jövő héten Szlovéniában, közölte szerdán Janez Poklukar egészségügyi miniszter.

 A tárcavezető kiemelte, hogy első körben a középiskolások egy részének lesz erre lehetősége, egy héttel később pedig már a felső tagozatos általános iskolásoknak is.

A programot még április közepén jelentette be a kormány, mielőtt újra visszatértek a diákok az iskolapadokba, de késtek a tesztek beszerzésével. Ljubljana 300 ezer úgynevezett non-invazív Covid-19-tesztet rendelt, amellyel az orrüregből vett minták alapján is kimutatható a SARS-CoV-2 koronavírus, nem kell mélyebbről, az orrgaratból mintát venni.

Az öntesztelést minden hétfőn, tanítás előtt, otthon elvégezhetik a diákok, mondta Poklukar, hozzátéve, hogy a programot az említett iskolák igazgatói is támogatták. A tesztelés nem kötelező, de ajánlott.

A ljubljanai kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedéseket. Szerdai ülésén pedig dönt azok meghosszabbításáról vagy enyhítéséről.

Szerdára 532 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4338-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 368-an vannak kórházban, 110-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 571 797-en kaptak, közülük 298 593-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 27,2, illetve 14 százaléka.

Stabil Debrecen gazdasági háttere

Cseri Tamás

MTI

Szerző
Hasonló cikkek