Külföld
2021-04-28

Franciaországban június után nem hosszabbítják meg a vészhelyzetet

A francia kormány mai ülésén megvitatta a június 2-án véget érő egészségügyi rendkívüli állapot kivezetését előíró törvénytervezetet, ezt követően nem kéri a kormány a parlamenttől a vészhelyzet meghosszabbítását, közölte a kormányülést követően Jean Castex miniszterelnök.

 A koronavírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzet meghosszabbítását nem kéri a kormány a parlamenttől, helyette egy olyan szöveget terjeszt be, amely alapján október 31-ig még lehetőség marad az emberek mozgásának, valamint az üzletek, az éttermek vagy a kulturális intézmények nyitva tartásának korlátozására, amennyiben a járványhelyzet azt megköveteli.

Az éjszakai kijárási tilalom, amely jelenleg este 7 órától reggel 6 óráig van érvényben, azonban automatikusan véget ér június elején. 

A szövegben az is szerepel, hogy a kormányfő október 31-ig egy vagy több, területileg körülhatárolt körzetben, maximum két hónapos időtartamra kihirdethet rendkívüli állapotot, de az a lakosság kevesebb mint 10 százalékára vonatkozhat csak. A miniszterelnök kötelező tesztelést, illetve igazolások bemutatását is elrendelheti az országhatárokon. A javaslat szerint az átmeneti időszakban a korlátozásokat szigorúan az egészségügyi kockázatok mértékének megfelelően lehet csak elrendelni, és haladéktalanuk véget kell azoknak vetni, amikor már nem szükségesek.

A június 2. és október 31. között "átmeneti rendszert" előíró törvénytervezet parlamenti források szerint május 10-én kerülhet a nemzetgyűlés elé.

Szoros meccset játszott a DVSC a Fradival

Lemond Észak-Írország miniszterelnöke

MTI

Szerző
Hasonló cikkek