Külföld
2021-04-26

Spanyolországban stabilizálódik a fertőzöttek száma

Spanyolországban stabilizálódik a koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt három hétvégén egyaránt 20 ezer körüli esetszámnövekedést tapasztaltak - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból.

A szaktárca jelentése szerint az elmúlt 24 órában mintegy kétezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta 3,48 millió embernél igazolták a koronavírus-fertőzést.
Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a sajtótájékoztatóján elmondta: míg országos szinten stabilitás tapasztalható, az egyes tartományok között jelentős eltérések mutatkoznak, így a korlátozó intézkedések feloldása még nem időszerű.
A dél-európai országban százezer emberből átlagosan 235-en fertőzöttek. A legrosszabb a helyzet Baszkföldön, ahol ez a mutató elérte az 527-et, míg a legkedvezőbb Valenciában, ahol 42 a százezer főre vetített esetszám. A 17 tartományból nyolcban, valamint a két észak-afrikai autonóm városban a fertőzöttek aránya meghaladja az országos átlagot.
Fernando Simón hangsúlyozta: az oltások már segítenek elkerülni, hogy olyan kiugróan sokan megfertőződjenek mint az eddigi három járványhullámban.
A 80 év felettiek 100 százaléka már megkapta legalább a vakcina első dózisát, 76,4 százalékuk oltása már teljes. A 79 és 70 közötti korosztályban ugyanez 64,6 százalék és 4,9 százalék, míg a 60 és 69 éveseknél 45 százalék és 5,4 százalék - részletezte a járványügyi szakember.
Spanyolországba eddig 15,4 millió adag oltóanyag érkezett a négy európai engedéllyel rendelkező gyártótól. Az első dózist 10,79 millióan, a teljes lakosság 22,8 százaléka kapta meg. Több mint 3,9 millió ember oltása már teljes, amely 8,3 százalékos átoltottságot jelent.
Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette: mióta az oltások megkezdődtek, most először tudtak egy nap alatt kétmillió dózist szétosztani a tartományok között, miután 1,7 millió adag érkezett a Pfizer/BioNtech, 188 ezer a Moderna és 103 ezer az AstraZenca vakcinájából.
 

Miller Dávid

Drenovac extrájával kiharcoltuk az 5. meccset!

MTI

Szerző
Hasonló cikkek