Külföld
2021-04-15

Az Etna kitörése okozott kiugró kén-dioxid-szennyezést

A korábbi elemzéssel ellentétben nem a Szuezi-csatornán kialakult hatnapos dugó, hanem az Etna vulkán kitörése okozott kiugró kén-dioxid-szennyezést a Földközi-tenger térségében.

Az Európai Unió Sentinel-5P műholdja észlelte a vulkánból több ezer kilométerre is eljutó gázfelhőket. Az Európai Űrhivatal (ESA) által felbocsátott szatelliten elhelyezett Tropomi spektrométer egy sor környezetszennyező anyag jelenlétét méri a légkörben, köztük a kén-dioxidét.

Az egyik ilyen gázfelhő bukkant fel a Szuezi-csatorna felett éppen a múlt hónapban történt torlódás idején.
A megszokottnál ötször nagyobbra nőtt a levegő kén-dioxid-tartalma a csatorna földközi-tengeri oldalán. Az Airbus cég elemzése tévesen a hajózási problémához, a szorosban veszteglő járművek által kibocsátott gázokhoz kötötte a kén-dioxid koncentrációjának helyi megemelkedését.
Ezt az értékelést azonban most az új információk birtokában helytelennek minősítették és visszavonták - írta csütörtökön a BBC.com.
A Szicília keleti partjainál magasodó 3350 méteres Etna február óta aktív. Nagy mennyiségben bocsátott ki különböző gázokat és lávát is. A szél a gázokat dél és kelet felé fújta Észak-Afrika partjai mentén. Az egyik ilyen gázfelhő március végén érkezett meg Egyiptom fölé, épp akkor, amikor az Ever Given nevű konténerhajó beszorult a Szuezi-csatornába. Ez tévesztette meg az Airbus tudósait.
A Szuezi-csatornán kialakult dugó miatt március 23. és 29. között több mint 350 hajó vesztegelt a víziút bejáratánál, többségük a földközi-tengeri oldalon. Bár a fő hajtómotorokat kikapcsolták, a kiegészítő tápegységek és kazánok tovább működtek a várakozó üzemmódban.
A levegőben lévő kén-oxidok hozzájárulnak a légzőszervi, szív- és érrendszeri és tüdőbetegségek kialakulásához. Ha ez a kén a légkörben lévő vízzel egyesül, az savas esőt eredményez, ami károsíthatja a növényeket, az erdőket és a vízi élőlényeket.
Kén-dioxid szabadul fel a hajók motorját működtető üzemanyag elégetésekor is. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) ezért jelenleg arra törekszik, hogy korlátozza az SO2 gázkibocsátást a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásai miatt.
Az IMO még a jelenlegi korlátozást is tovább szigorítaná, és az SO2-kibocsátást a Földközi-tenger térségében a megengedett mennyiség ötödére korlátozná.
 

A kormány legfrissebb döntései

Véget ért a távfűtési szezon

MTI

Szerző
Hasonló cikkek