• tiszta égbolt11℃ Debrecen
  • Béla
  • Benzin: 424Ft
  • Dízel: 419Ft
Szlovéniában önkéntes alapon tesztelnék a tanulókat a koronavírusra az iskolák biztonságos újranyitása érdekében, írta meg a helyi sajtó. Az oktatási minisztérium megbízásából készült felmérés alapján az általános iskolások felső tagozatosainak 22 százaléka, a középiskolásoknak 18,5 százaléka érdeklődik a lehetőség iránt.

A szakminisztérium és a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) munkatársai pénteken találkoznak a középiskolák, jövő héten pedig az általános iskolák igazgatóival, hogy bemutassák a projektet. Erre az alkalomra egy külön tájékoztató kisfilm is készült, amely részletes információt nyújt a tesztelés elvégzési módjáról. 

 A pedagógusok szakszervezete támogatja az önkéntes alapú tesztelést, amely segíthet abban, hogy a vírus lassabban terjedjen, de óva intettek attól, hogy a lebonyolítás felelősségét az iskolákra vagy a tanárokra ruházza át a tárca. 

Janez Pokluka egészségügyi miniszter még a múlt héten bejelentette, hogy 300 ezer úgynevezett non-invazív Covid-19 tesztet rendeltek, amellyel az orrüregből, nem pedig az orr-garatból vett minták alapján mutatható ki a SARS-CoV-2 koronavírus. Így az otthon is biztonságosan elvégezhető szülők, nevelőszülők segítségével, de a nagyobb gyerekek akár maguk is megcsinálhatják a tesztet.

Bár Szlovéniában az országos zárlat még érvényben van, de a járványhelyzettől függetlenül, hétfőn megkezdődik a tantermi oktatás az általános és a középiskolások számára. Utóbbiak továbbra is felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásba részesülnek. Az országban megyénként változnak a járványügyi intézkedések. Így vannak olyan régiók, amelyekben a rosszabb járványhelyzet miatt a tanulók már néhány hete online oktatásban részesülnek, de vannak olyan megyék is, amelyek most tervezik bezárni az iskolákat.

Legyőzte a Szentest a DVSE

Lehetséges az összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca vakcinája között

MTI

Szerző
Hasonló cikkek